U Srbiji manje sklopljenih brakova, a raste broj razvoda

Tokom 2022. godine u Srbiji je sklopljen 32.821 brak, što je za 2.987 brakova manje nego 2011. godine.

Sa druge strane, beleži se porast broja razvoda, pa je tako 2022. godine bilo 9.813 razvoda, odnosno za 1.562 više nego 2011. godine kada je razveden 8.251 brak, navela je načelnica Odeljenja za demografiju Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Gordana Bjelobrk.

Prema podacima, prosečna starost pri zaključenju braka za mladoženje iznosila je 34,1 godinu, a za neveste 31,1, a najveću prosečnu starost prilikom sklapanja braka imaju parovi u beogradskom regionu dok u Šumadiji i zapadnoj Srbiji imaju najmanju. Prema broju sklopljenih brakova u odnosu na broj stanovnika najbolje se rangirao beogradski region, Šumadija i Zapadna Srbija sa 5,1 odsto dok je najniža stopa zabeležena u južnoj i istočnoj Srbiji sa 4,5 odsto.

Najveći broj razvedenih brakova trajao je do četiri godine, dok je svaki peti brak trajao od pet do devet godina, prenosi Euronews.rs.

− Treći na lestvici razvedenih brakova su brakovi koji su trajali 25 ili više godina. Svaki drugi razvedeni brak je sa decom, 52,5 odsto, a najviše njih, negde oko 27 odsto, je u bračnoj zajedinici imalo jedno dete. Najmanja stopa razvoda zabeležena kod brakova koji traju između 20 i 24 godine. Kada posmatramo stope razvoda brakova po regionima, najnižu stopu beleže Šumadija i Zapadna Srbija, sa nešto više od jedan odsto, dok ih je najviše u Vojvodini sa skoro dva odsto. Svega 13 odsto građana odlučuje se da posle prvog braka ponovo stupi u bračnu zajednicu, a na ovaj korak odlučuju se pre muškarci, nego žene – objasnila je Bjelobrk.

Kada je reč o muškarcima u 2022. godini je 3.697 njih ušlo u durugi brak, a 481 u treći. Sa druge strane, po drugi put je bračne zavete dalo 3.680 dok se po treći put udalo 386 žena. Prema podacima iz 2022. godine 277.140 osoba živi u vanbračnim zajednicama, a 76.238 se odlučilo za potomstvo u vanbračnoj zajednici.

Docent na odeljenju za sociologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu Milica Vesković Anđelković smatra  da  se može očekivati da će procenat onih koji stupaju u brak u budućnosti biti još manji jer postoje alternativne forme partnerstva u odnosu na brak i da su one jedan od uzroka smanjenja broja brakova.

− Mnogi parovi su 2019. i 2020. godine već imali zakazana venčanja, koja su otkazali kada su zabranjena okupljanja i svečanosti u restoranima. Srbija stoji bolje po pitanju stope sklopljenih brakova, ali i razvoda, u odnosu na zemlje Evropske Unije, dok su u poređenju sa zemljama regiona procenti na gotovo istom nivou. Međutim, od broja sklopljenih brakova više zabrinjava trend manjeg rađanja kao, pa demografska slika ukazuje na sve starije stanovništvo − rekla je Vesković Anđelković.

U Srbiji stopa zaključenih brakova na 1.000 stanovnika iznosi oko 4,8 odsto dok je u Evropskoj uniji 3,9. Takođe, stopa razvedenih brakova u Srbiji iznosi 1,4 odsto na 1.000 stanovnika dok je u EU 1,7 odsto.

- Advertisement -
SourceEuronews

Prokomentarišire

Najnovije vesti

Žena rođena sa pola srca rodila blizance

Jedna 36-godišnja žena, rođena sa samo jednom srčanom komorom, rodila je blizance u rimskoj univerzitetskoj bolnici Gemeli. Kako je objavila...

Obavezno pročitajte

Srodni članci