Gradonačelnik Londona zabrinut zbog haosa koji donosi novi sistem EU za kontrolu putnika

Gradonačelnik Londona Sadik Kan kaže da je zabrinut zbog najave novog sistema kontrole ulaska i izlaska putnika iz EU, te mogućeg haosa na stanici Sent Pankras na koju s kontinenta stiže voz Eurostar.

Od kraja 2024. godine državljani trećih zemalja koji ulaze u Evropsku uniju biće podvrgnuti automatizovanom sistemu kontrole ulaska i izlaska (Entry/Exit Sistem, EES).

Ta centralizovana baza podataka će uključivati fotografije lica putnika i otiske prstiju.

Prošlog meseca je jedan odbor Britanskog parlamenta upozorio da će zato biti znatnog čekanja na granicama, i do 14 sati.

Kan je pozvao Vladu da ne pere ruke od te direktne posledice Bregzita koja je užasan signal turistima i preduzećima širom sveta dok se londonska privreda jedva oporavlja od krize s pandemijom kovida-19.

Železnička kompanija Eurostar, kao i „High Speed 1“ (HS1), kompanija koja upravlja železničkom linijom koja povezuje London sa ulazom u tunel ispod Lamanša, takođe su izrazili zabrinutost.

„Eurostar“ smatra da je novi sistem pogodniji za aerodrome nego za krajnje železničke stanice.

Gradska uprava Londona tvrdi da će stanica Sent Pankras imati samo 24 kontrolna šaltera za EES koje je dodelila francuska vlada pošto to traži EU, a Velika Britanija više nije u njoj, dok analiza ukazuje da bi bilo potrebno skoro 50 u „špicevima“.

„Ministri sada moraju da pruže HS1 i Eurostar svu podršku koja im je potrebna za hitno rešavanje ovih pitanja. Ukidanje usluga i dugo čekanje jednostavno nisu opcija“, upozorio je Kan.

- Advertisement -
Source021

Prokomentarišire

Najnovije vesti

“Mi i Vi: Tri godine kasnije…” JP “Pošta Srbije” i Institut za veštačku inteligenciju zajedno u budućnost

U prestižnom ambijentu univerzitetskog kampusa u Novom Sadu, Institut za veštačku inteligenciju Srbije obeležio je tri godine uspešnog rada....

Obavezno pročitajte

Srodni članci