Medved Uroš „najavio“ skori dolazak proleća

Ako je verovati medvedu Urošu iz Beogradskog zoološkog vrta, zimi se vidi kraj.

Naime, on danas, kada je izašao iz pećine, nije ugledao svoju senku čime je, prema narodnom verovanju, najavio skori dolazak proleća.

– Možemo da vidimo da je jutros medved Uroš nevoljno provirio napolje iz pećine – uskoro mu se servira doručak, a medved Miša je malo stariji i nevoljniji – on kasnije izlazi – rekao je biolog Kristijan Ovari za Tanjug.

Na Sretenje se, prema tradiciji, susreću leto i zima i, kako se veruje, ako tog dana medved ugleda svoju senku, uplaši se, vrati u pećinu, ponovo zaspi i zima traje još šest nedelja. Ako, pak, ne vidi senku, zimi se bliži kraj.

 Medved se još uvek nije uplašio svoje senke, nije se vratio u jazbinu i to je znak da nam proleće dolazi. O tome svedoči i ovo fantastično vreme, a i meteorolozi kažu da neće biti još ozbiljnijih mrazeva, osim ako „baba Marta“ ne pokaže zube – kazao je Ovari.

Prema njegovim rečima, sada nije teško predvideti prognozu sa modernim tehnologijama, međutim, „medvedi koriste mnogo starije i mnogo sigurnije metode – oni osećaju kakvo vreme dolazi“.

Ovari dodaje da je „mala tajna“ da u zoološkom vrtu medvedi zapravo nikada ne spavaju zimski san, jer imaju stalnu dostupnost hrane i nisu prinuđeni da hiberniraju.

- Advertisement -
SourceRTV

Prokomentarišire

Najnovije vesti

“Mi i Vi: Tri godine kasnije…” JP “Pošta Srbije” i Institut za veštačku inteligenciju zajedno u budućnost

U prestižnom ambijentu univerzitetskog kampusa u Novom Sadu, Institut za veštačku inteligenciju Srbije obeležio je tri godine uspešnog rada....

Obavezno pročitajte

Srodni članci