Da li je moguće dva puta preležati male boginje?

Male boginje izaziva virus koji je zarazniji od gripa, kovida i nekih drugih zaraznih bolesti.

Počinje kao i svaka druga respiratorna infekcija, a komplikacije mogu biti veoma ozbiljne i na kraju izazvati smrt pacijenta.

Pedijatar Slobodan Maričić za N1 ističe da su od virusa potpuno zaštićene samo one osobe koje su primile dve doze vakcine i napominje da se vakcinisati mogu i odrasli, a ne samo deca.

Ljudi ne shvataju da virus ne može da se leči, nego može da se speči“, istakao je pedijatar govoreći o vakcinaciji protiv malih boginja.

Napominje da su najgore komplikacije koje ovaj virus izaziva upala pluća, upala ušiju i upala mozga. Poslednje izaziva najteže kliničke slike, zbog kojih pacijenti završavaju u jedinicama intenzivne nege, a neki i preminu.

Prema rečima dr Maričića, ne može se reći da je klinička slika lakša kod mlađih, a teža kod starijih pacijenata i dodaje da tok bolesti zavisi od slučaja do slučaja, od nečijeg imunološkog statusa, potentnosti samog virusa…

Upitan da li se vakcinom postiže doživotni imunitet, sagovornik Dana uživo, odgovara „da“, ali napominje da to važi samo za osobe koje su potpuno vakcinisane sa dve doze.

Pacijenti koji su sedamdesetih primili samo jednu dozu nisu potpuno zaštićeni, tek oni koji su devedesetih primili dve doze smatraju se zaštićenim. Oni koji imaju jednu dozu su u daleko većem riziku“, istakao je pedijatar.

Napominje da vakcinu svako može da dobije, bez obzira na uzrast, to jest starosnu dob.

On kaže za sebe da je rođen 1974. godine i da je tada primio samo jednu dozu monovakcine koja se u to vreme davala. Dodaje da je zbog prirode posla i kontakta sa zaraženom decom izmerio broj antitela i pošto ih nije bilo dovoljno, primio je i drugu dozu vakcine.

Upitan da li je moguće dva puta preležati male boginje, sagovornik N1 kaže da je to gotovo nemoguće.

I kod vakcinsanih, iako se javljaju neki klinički oblici, javljaju se daleko lakši koji su gotovo zanemarljivi. Ti pacijenti mogu da prođu vrlo vrlo jednostavno kroz to obljenje„, navodi dr Maričić.

- Advertisement -
Source021

Prokomentarišire

Najnovije vesti

Žena rođena sa pola srca rodila blizance

Jedna 36-godišnja žena, rođena sa samo jednom srčanom komorom, rodila je blizance u rimskoj univerzitetskoj bolnici Gemeli. Kako je objavila...

Obavezno pročitajte

Srodni članci