Prvi pacijenti u Britaniji dobili eksperimentalnu terapiju protiv karcinoma

Prvi pacijenti u Velikoj Britaniji dobili su eksperimentalnu terapiju protiv karcinoma zasnovanu na inovativnom inženjeringu ribonukleinske kiseline (RNK).

Kliničko ispitivanje u Velikoj Britaniji novog, revolucionarnog tretmana nazvanog mRNA terapija, staviće na probu efikasnost ovog medicinskog pristupa u borbi protiv brojnih oblika karcinoma, prenosi londonski Gardijan.

Ova eksperimentalna terapija primenjena je za sada samo na pacijentima u bolnici Hamersmit u zapadnom Londonu.

Cilj kliničkog istraživanja je uspostavljanje procene bezbednosti i efikasnost terapije u lečenju melanoma, raka pluća i drugih oblika takozvanih solidnih tumora.

Novi tretman koristi genetski materijal poznat kao mesindžer RNK – ili mRNA – koji funkcioniše tako što u imunološkom sistemu pacijenta prepoznaje uobičajene tumor markere.

Cilj tretmana je da prepozna i bori se sa ćelijama raka koje oslobađaju te markere.

„Nove imunoterapije raka zasnovane na mRNK nude način da se imunološki sistem pacijenta aktivira u borbi protiv raka“, objasnio je vođa ovog projekta, doktor Dejvid Pinato sa Kraljevskog koledža u Londonu.

Pinato kaže da je ovo istraživanje još u ranoj fazi i da može proći više godina pre nego što tretman postane široko dostupan pacijentima.

Međutim, novo ispitivanje postavilo je temelje za razvoj i uvođenje manje toksičnih i preciznijih novih terapija protiv kancerogenih oboljenja.

„Ovo nam je neophodno da bismo mogli da preokrenemo tok kancerogenih oboljenja“, dodao je Pinato.

Brojne nove vakcine protiv raka su u međuvremenu ušle u fazu kliničkih ispitivanja širom sveta.

- Advertisement -

Prokomentarišire

Najnovije vesti

Žena rođena sa pola srca rodila blizance

Jedna 36-godišnja žena, rođena sa samo jednom srčanom komorom, rodila je blizance u rimskoj univerzitetskoj bolnici Gemeli. Kako je objavila...

Obavezno pročitajte

Srodni članci