Ovaj grad je bio najposećeniji u 2023. godini

Kada neko pomene užurbane gradove koji su magnet za turiste, mnogi se prvo sete Pariza, Rima ili Londona.

Međutim, prema Euromonitor Internationalu, nijedna od ovih destinacija nije zauzela prvo mesto na listi najposećenijih gradova sveta u 2023. godini.

Upravo je Istanbul prošle godine imao najviše međunarodnih dolazaka. Ekonomski i kulturni centar Turske dočekao je 2023. godine ogromnih 20,2 miliona posetilaca, a predviđa se da će se u 2024. taj broj samo povećati.

Zemlja je nedavno ublažila svoje vize za putnike iz SAD-a i Kanade, a sa svojim bogatstvom blistavih kulturnih znamenitosti i spojem azijske i evropske kulture, nije ni čudo što je grad toliko popularan.

Toliko turizma nije uvek blagoslov – samo Aja Sofija ugosti oko 3,5 miliona ljudi godišnje, a ulaz sada košta 25 evra. Međutim, ohrabrujuće je videti napore kako se očuvaju takvi istorijski elementi grada.

London je zauzeo drugo mesto na listi sa 18,8 miliona, a imajući u vidu da se broj posetilaca u gradu vratio na nivo pre pandemije, to nije iznenađenje.

Dubai je na trećem mestu sa 16,8 miliona, a Antalija, još jedan turski grad, zauzima četvrto mesto.

Lista od 10 najposećenijih gradova u 2023. godini prema Euromonitor Internationalu obuhvata:

1. Istanbul

2. London

3. Dubai

4. Antalija

5. Pariz

6. Hongkong

7. Bangkok

8. Njujork

9. Kankun

10. Meka

- Advertisement -
Source021

Prokomentarišire

Najnovije vesti

“Mi i Vi: Tri godine kasnije…” JP “Pošta Srbije” i Institut za veštačku inteligenciju zajedno u budućnost

U prestižnom ambijentu univerzitetskog kampusa u Novom Sadu, Institut za veštačku inteligenciju Srbije obeležio je tri godine uspešnog rada....

Obavezno pročitajte

Srodni članci