Grujičić: Broj obolelih od velikog kašlja povećan, ali ne bih rekla da je to epidemija

Ministarka zdravlja Danica Grujičić ocenila je danas da u Srbiji nema epidemije velikog kašlja, ali da je broj obolelih znatno veći nego ranije.

„Ako vam je 900 i nešto obolelih za godinu dana epidemija, ja ne bih rekla da jeste, ali jeste u mnogo većem broju nego što je to bilo ranije“, istakla je Grujičić.

Kako je navela, postoje dve vrste objašnjenja za rast broja obolelih – mrtva i živa vakcina.

„Živa vakcina, koju smo primali mi koji imamo više od 60 godina, je izgleda, prema nekim analizama SZO, bila efikasnija, odnosno duže vremena je štitila“, kazala je ministarka.

Ona je ocenila da su ugrožena kategorija deca, kao i da kod odraslih može da se pojavi teška klinička slika, ali mnogo ređe.

„U situaciji kada se već pojavio veliki kašalj, moj savet roditeljima i svima koji su u kontaktu sa decom je da se ne prave velike fešte povodom rođenja deteta, dok dete malo ne ojača, napuni tri meseca, dobije vakcinu i bude zaštićeno“, rekla je Grujičić.

Dodala je da to objašnjava smrt pet beba, koje su imale dva meseca i nisu mogle da prime vakcine.

- Advertisement -
Source021

Prokomentarišire

Najnovije vesti

Žena rođena sa pola srca rodila blizance

Jedna 36-godišnja žena, rođena sa samo jednom srčanom komorom, rodila je blizance u rimskoj univerzitetskoj bolnici Gemeli. Kako je objavila...

Obavezno pročitajte

Srodni članci