VIKTOR ORBAN: Odluka Evropskog parlamenta vic i levičarski pamflet

Potez Evropskog parlamenta da osudi Mađarsku zbog navodnog potkopavanja evropskih vrednosti mađarski premijer Viktor Orban okarakterisao je danas u Beogradu kao vic i levičarski pamflet.

Orban je, zamoljen da prokomentariše jučerašnje usvajanje  odluke Evropskog parlamenta o osudi Mađarske zbog namernih i sistematskih napora mađarske vlade da potkopa evropske vrednosti, kao i zahtev za rezultatima u procesu koji se vodi protiv Budimpešte, rekao je da smatra kao šalu i nešto što je u domenu vica.

„Mi se tome više ne smejemo, jer je dosadio taj vic. To Evropski parlament čini već dva, tri puta usvajajući odluke kojima se osuđuje Mađarska. Nekada smo mislili da ima značaja, ali vidimo da je vic”, rekao je on, preneo je Tanjug.

Orban je istakao da je evropska levica zaposela Evropski parlament, i da postoji levičarska većina, a da mađarski saveznik Evropska narodna partija (EPP) sve više klizi u levo.

Desnica je, dodaje, uspela da zadrži u rukama samo manjinsku poziciju.

„Odnosi pri glasanju pokazuju to. Stranke desnice glasale su u korist Mađarske, a levica protiv. To je partijski napad, i nije prvi. Nivo usvojenog dokumenta možemo nazvati pamfletom“, rekao je Orban.

Ukazao je da Srbi znaju šta znači negativno mišljenje o jednoj zemlji, i da se to događa Mađarskoj.

„Prosto su izgubili reči pa sada izmišljaju nove pojmove. Još malo pa će negativni atributi koji se koriste za Mađarsku nestati, pa će izmisliti nove”, naglasio je on.

Orban je ukazao da se u Mađarskoj održavaju izbori na kojima građani daju glasove, i na osnovu tih glasova se formira vlada.

„Kada se formira vlada desne orijentacije onda se to ne dopada levici, pa organizuje napade. Tom odlukom su zabavljali sami sebe, i nas to ne zanima”, poručio je šef mađarske vlade.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se nadovezao na Orbanove reči, dodajući da i o nama pišu iste stvari, i „danas – sutra” su opet ovde da i nama drže predavanja i pridike, što će, pretpostavlja, nastaviti da rade.

„I to posebno oni koji imaju 0,7 odsto glasova u svojim zemljama. To su sve specijalci da mi objasne kakva je situacija u mojoj zemlji, u kojoj ja dobijam 60 odsto glasova. Jer, oni sa 0,7 odsto glasova to, ipak, bolje znaju. Čak sam i preterao, taj stručnjak što nam dolazi nema više 0,7 odsto, ima između 0,5 i 0,6 odsto, još sam ga i počastio… da nam drži predavanja svaki dan”, rekao je Vučić.

- Advertisement -

Prokomentarišire

Najnovije vesti

“Mi i Vi: Tri godine kasnije…” JP “Pošta Srbije” i Institut za veštačku inteligenciju zajedno u budućnost

U prestižnom ambijentu univerzitetskog kampusa u Novom Sadu, Institut za veštačku inteligenciju Srbije obeležio je tri godine uspešnog rada....

Obavezno pročitajte

Srodni članci