Google search engine

Temerin obustavio potragu za firmom koja će graditi fabriku vode

Proces traženja firme koja bi gradila fabriku vode u Temerinu još jednom je zaustavljen.

Tender za postrojenje za prečišćavanje bunarske vode sa izvorišta „Staro Đurđevo“ koji je opština raspisala još u januaru ove godine suspendovan je zbog zahteva za zaštitu prava. 

Opština je, inače, za ovu svrhu izdvojila skoro 1,4 milijarde dinara, a tender je trajao pet meseci, između ostalog, i zbog više grešaka i izmena koje su pravljene u dokumentaciji. 

Ovaj projekat trebalo je da barem delimično reši dvodecenijski problem vodosnabdevanja u ovoj opštini. Iako nije reč o najvećem izvorištu, „Staro Đurđevo“ se po kvalitetu sirove vode izdvaja. Kako je utvrđeno, čak i u ovom izvorištu vode postoji povećana koncentracija amonijaka, arsena, ortofosfata i gvožđa.

Prethodno je u projetku fabrike navedeno da je, kako bi se ovi problemi uklonili, neophodno uvođenje šest faza tehnološkog postupka. 

Budući da u ovom delu opštine ne postoji infrastrukturna mreža javne kanalizacije, dok ona ne bude izgrađena, predviđeno je da se otpadne vode iz sanitarnih uređaja puštaju u vodonepropusnu septičku jamu. 

Za vodosnabdevanje svih naselja na teritoriji Temerina koriste se podzemne vode. Postoje dva izvora snabdevanja za Temerin – „Vašarište“ i „Staro Đurđevo“, dok Bački Jarak takođe ima dva izvorišta – jedno se nalazi u samom naselju, a drugo, „Livadice“ se eksploatiše sezonski. Naselje Sirig ima jedno izvorište sa četiri aktivna bunara.

Podsetimo, još od 2003. u Temerinu je na snazi rešenje kojim se zabranjuje korišćenje vode za piće na teritoriji cele opštine, pre svega zbog prisustva arsena u vodi. Uprkos tome, na iznenađenje građana, krajem prošle godine vodosnabdevanje poskupelo je za čak 40 odsto, a da nadležno preduzeće korisnike o tome uopšte nije ni obavestilo. 

Iako su meštani i pojedini predstavnici opozicije ukazivali na ovo kao veliki problem, iz JKP „Temerin“ su najčešće dolazili odgovori koji umanjuju ozbiljnost situacije. Direktor ovog preduzeća je tako rekao da je ovo „problem brojeva“ jer je 1993. godine smanjen dozvoljeni nivo arsena, pa voda koja je nekad bila ispravna, iako je nepromenjenog kvaliteta, tako postaje zabranjena za piće.

Sudeći po nalazima Batuta, voda koja teče iz česmi u ovoj opštini je i mikrobiološki i fizičko-hemijski neispravna. Fizičko-hemijska neispravnost vode ocenjena je kao stopostotna. 

Takođe, u Studiji postojećeg stanja vodovoda Temerina objavljenoj pre tri godine, utvrđena koncentracija hlora u uzorku temerinske vode za piće predstavlja opasnost po zdravlje osetljivog dela populacije (deca, trudnice, dojilje i stare osobe).

U studiji se navodi da se voda ne preporučuje za piće bez prečišćavanja. 

- Advertisement -
Source021

Prokomentarišire

Najnovije vesti

Sutra počinju Zmajeve dečije igre

Junski programi Zmajevih dečjih igara, održaće se ove godine 66. put, u Novom Sadu i okolini, od 5. do...

Obavezno pročitajte

Srodni članci