Štićenici popravnog doma u Kruševcu viceprvaci sveta na SP u šahu za zatvorenike

Štićenici Vaspitno-popravnog doma u Kruševcu osvojili su drugo mesto na onlajn Svetskom prvenstvu u šahu za osobe lišene slobode.

Oni su u finalu danas izgubili od tima iz Indije za jedan poen, saopštilo je Ministarstvo pravde Srbije.

„To je ogroman uspeh koji je ponovo postigao tim od pet štićenika iz Vaspitno-popravnog doma u Kruševcu posebno jer su prošle godine bili prvaci sveta“, naveo je u saopštenju direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević.

On je poželeo štićenicima da, kao i u šahu, „i u životu donose samo ispravne odluke i ‘povlače’ dobre poteze“.

„Šah je sjajna disciplina jer sve nas uči da dobro razmislimo pre no što nešto uradimo, a za ove mladiće je posebno bitan jer poštuju pravila fer pleja i svoje protivnike“, istakao je Carević.

Osuđenici šest kazneno-popravnih ustanova iz Srbije igrali su onlajn partije na trećem Svetskom (onlajn) prvenstvu u šahu za lica lišena slobode,  u organizaciji Svetske šahovske federacije (FIDE), na kojem je učestvovalo 120 timova iz 50 zemalja.

Osuđenice iz KPZ za žene u Požarevcu su prošle godine osvojile drugo mesto na tom takmičenju, a ove godine su učestvovali i osuđenici iz još četiri kazneno-popravne ustanove u Srbiji – KPZ Požarevac (Zabela), KPZ Niš, KPZ Beograd i KPZ Padinska skela.

Osuđenici iz KPZ Niš koji su prvi put ove godine imali tim, igrali su u polufinalu, kao i osuđenici iz Zabele, dodaje se u saopštenju.

Svetsko prvenstvo u šahu za osobe lišene slobode je 2021. pokrenuo bivši svetski prvak u šahu Anatolij Karpov u saradnji sa FIDE u okviru projekta „Šah za slobodu“.

Ministarstvo navodi da u svim većim zavodima u Srbiji već 10 godina postoje šahovske sekcije i turniri se redovno organizuju.

- Advertisement -
Source021

Prokomentarišire

Najnovije vesti

Preventivni pregledi i ove nedelje u domu zdravlja na Limanu

Nova runda preventivnih pregleda za građane i građanke biće i ove nedelje, 10. decembra, u domu zdravlja na Limanu. Žene...

Obavezno pročitajte

Srodni članci