Preminuo Branislav Veljković, golman iz prve šampionske generacije Vojvodine

Preminuo je Branislav Veljković, golman prve šampionske generacije Vojvodine.

Veljković je preminuo u sredu, u Domu za stare u Futogu.

Kako je saopštila Vojvodina, Veljković je vodio velku borbu sa opakom bolešću.

Komemoracija povodom smrti Branislava Veljkovića je danas, 19. oktobra, u 12 časova na stadionu Karađorđe.

Rođeni Beograđanin, fudbalsku karijeru je započeo u OFK Beogradu iz koga dolazi u omladinski tim Vojvodine 1959. godine. Talentovan i perspektivan, selektiran je u juniorsku reprezentaciju Jugoslavije za koju je nastupao od 1960 – 1962. godine.

Iz Vojvodine se vratio u OFK Beograd, a potom u Bačku iz Bačke Palanke. Vratio se u Vojvodinu 1963. i u klubu proveo pet godina (1968). U šampionskoj sezoni 1966. je bio u protokolu svih utakmica, a branio je na dve. 

Njegov period nastupanja u Vojvodini se podudara sa periodom kada je prvi golman bio Ilija Pantelić, jedan od najboljih golmana Jugoslavije. Veljković je prihvatio ulogu drugog golmana i u toj ulozi bio izuzetno pozitivan za atmosferu u ekipi.

Godine 1968 prešao je u drugoligaške redove RFK Novi Sad, a već nekoliko meseci kasnije odlazi u inostranstvo. Nastupao je za prvoligaški FK „DOC“ (kasnije poznat kao FK Utreht). Od 1969 – 1972. igrao je u prvoj ligi Turske (Adanasport i Mersin). 

Godinu dana kasnije igra za najbolji klub u Kuvajtu „Kacija“ sa kojim osvaja nacionalni kup. Posle Kuvajta odlazi u Grčku u kojoj igra za Iraklis iz Soluna. 

Igračku karijeru je završio u Slaviji (Novi Sad) 1976. Obrazovao se i stekao zvanje: trener fudbala, a viši fudbalski trener je postao 1984. kada je diplomirao na Fakultetu fizičke kulture u Novom Sadu. U tom periodu je radio sa golmanima mlađih kategorija u Vojvodini, u stručnom štabu Ilije Pantelića. Inostranu karijeru kao trener je imao u Jemenu i Gabonu.

„Branislav Veljković je živeo u Novom Sadu. Bio je omiljen lik u fudbalskim krugovima. Duhovit, inteligentan, vedar i kada se sudbina poigravala sa njime odisao je pozitivnim vibracijama i energijom“, navode u FK Vojvodina.

- Advertisement -
Source021

Prokomentarišire

Najnovije vesti

Preventivni pregledi i ove nedelje u domu zdravlja na Limanu

Nova runda preventivnih pregleda za građane i građanke biće i ove nedelje, 10. decembra, u domu zdravlja na Limanu. Žene...

Obavezno pročitajte

Srodni članci