Google search engine

Polen trave i korova sve prisutniji, „mace“ nisu alergeni

Prethodnih dana pljuskovi su znatno uticali na smanjenje koncentracija svih alergenih polena u vazduhu, ali sa sunčanim danima očekuje se ponovna pojava alergena i to pre svega polena trava.

Beli delovi plodova topole, poznati kao „mace“, sve su prisutniji, ali potrebno je da građani znaju da oni nisu uzročnici poremećaja zdravlja kada se uvuku u nosne ili ušne šupljine, jer „mace“ nisu alergeni. 

Naša merenja, kao i svake godine, pokazuju da su većinom prisutni poleni drveća, ali su zbog kiša i to se može videti na našoj aplikaciji ‘Polen Srbije’ svi u zelenoj zoni, što znači da nisu prekogranične vrednosti. U predstojećem periodu očekujemo je intenzivno cvetanje polena trava i korova„, rekla je za Tanjug Mirjana Mitrović, rukovodilac grupe za monitoring alergenog polena Agencije za zaštitu životne sredine.

Ona je podsetila da su trave veliki alergeni i navela da sve osobe koje znaju i koje su završile alergijske probe sa svojim lekarima – alergolozima treba da krenu sa svojim terapijama da bi se pripremile adekvatno za predstojeći period.

„I da se pravovremeno, a na to možemo da utičemo, obavlja kosidba kako travnatih površina, tako i zakorovljenih nekih poljoprivrednih – dovoljno neobrađenih,  koji su glavni izvor pre svega ozloglašene ambrozije koja nam tek predstoji„, rekla je Mitrović.

Kako je navela, mnogi sugrađana iz svih delova Beograda, ali najviše Ade Ciganlije – priobalja Novog Beograda, javljaju se jer im smetaju ‘mace – to su beli delovi plodova topole i važno je da građani znaju da ‘mace’ nemaju alergena svojstva.

Mogu nas mehanički zairitirati, možemo kinuti, ali neće doći do procesa koji stvaraju burne alergijske reakcije sa našim telesnim tečnostima u organizmu. Jesu neprijatne, ulaze u sobe, stanove i tokom čitavog leta, ali nema opasnosti, jer to nije alergeni polen„, rekla je Mitrović.

Ona je kazala da uskoro kreće cvetanje lipe.

Većina sugrađana pomisli da su jako alergični na lipu. Međutim, alergološke probe i kontakti sa lekarima pokazuju da je većina sugrađana alergična na polene trava, a cvetanje lipe i trava se poklapa, pa sugrađani pomisle da je lipa glavni krivac, ali ispostavi se drugačije„, rekla je Mitrović.

Alergičnim osobama je savet da na vreme uzmu propisanu terapiju. Savet je da usklade svoje kretanje, da ne izlaze u prepodnevnim časovima, operu kosu, ne suše veš u spoljašnjim uslovima i borave u klimatizovanim prostorijama jer filteri smanjuju vrednosti polena„, rekla je Mitrović.

- Advertisement -
Source021

Prokomentarišire

Najnovije vesti

Sutra počinju Zmajeve dečije igre

Junski programi Zmajevih dečjih igara, održaće se ove godine 66. put, u Novom Sadu i okolini, od 5. do...

Obavezno pročitajte

Srodni članci