Google search engine

Ove namirnice ne bi trebalo da držite u frižideru

U frižideru obično držimo voće i povrće. Međutim, kako tvrde stručnjaci i tu grešimo u nekim stvarima.

Foto: Pixabay

Neke kuhinjske namirnice najbolje je držati na sobnoj temperaturi. Opet, određene ne smete držati u frižideru jer će izgubiti ukus, a možda čak neće biti ni higijenski ispravne.

Voće koje ne bi trebalo držati u frižideru

Nikada nemojte stavljati u frižider voće koje još nije sazrelo. Bolje je da ga držite na kuhinjskom pultu. Kada sazri, većinu voća (ali ne banane ili paradajz) premestite u frižider da bi duže trajalo. Sečeno voće čuvajte u frižideru.

Avokado takođe ostavite na kuhinjskom pultu da sazri. Nemojte ga stavljati u frižider jer može da izgubi ukus, teksturu i boju. Kada sazri, možete ga držati u frižideru samo nekoliko dana.

Nemojte ovo povrće držati u frižideru:

Bundeva, patlidžan i krompir

I ovo povrće je najbolje čuvati van frižidera. Ovo povrće je najbolje držati u posudi za čuvanje krompira jer će sprečiti klijanje i truljenje. Sprečiće i stvaranje toksičnog solanina.

Paprike i krastavci

Ovo povrće se često čuva u frižideru. To je greška jer na taj način gube svoj ukus i kvalitet. Najbolje ih je držati na sobnoj temperaturi. Mnogi drže kisele krastavce u frižideru iako je to bepotrebno, krastavci u tegli su već konzervisani.

Crni i beli luk

Za crni i beli luk je idealno da ih čuvate u posudi s rupicama zbog dotoka vazduha. Iseckani beli ili crni luk treba da se čuva u frižideru jer su u suprotnom podložni bakterijama.

Kafa, hleb i začinsko bilje

Niske temperature frižidera mogu promeniti ukus kafe. Zato je kafu najbolje čuvati na sobnoj temperaturi u hermetički zatvorenoj posudi.

Hleb će se osušiti u frižideru. Držite ga umotanog u platnenu krpu na sobnoj temperaturi u kutiji za hleb. Možete i da ga čuvate u zamrzivaču.

Iseckano sveže začinsko bilje držite u teglici s malo vode na sobnoj temperaturi.

Šta bi trebalo da stoji na svakoj polici frižidera?

Vrata su najtopliji deo frižidera. U njima možete da držite namirnice koje nisu kvarljive. 

Najniži deo frižidera je najhladniji. Na toj polici čuvajte sirovo meso i ribu u zatvorenim posudama.

Voće, povrće i zelenu salatu držite u plastičnim fiokama u frižideru jer su dizajnirane tako da održavaju vlažnost.

- Advertisement -
Source021

Prokomentarišire

Najnovije vesti

Otvoren novi PerSu market u Novom Sadu: Brojni proizvodi na sniženju

U Novom Sadu je svečano otvoren 174. PerSu market. Ovo je ujedno deveti objekat ovog domaćeg trgovinskog lanca na teritoriji...

Obavezno pročitajte

Srodni članci