Očekivan pad broja Srba u Hrvatskoj; Pupovac: Reagovaćemo nakon što napravimo analizu

Profesor Fakulteta političkih nauka u Zagrebu i gostujući profesor FPN u Beogradu, Dejan Jović ocenjuje da je smanjenje broja Srba na popisu u Hrvatskoj očekivano, ali da ta činjenica neće uticati na promenu državne politike u korist položaja srpske manjine, već naprotiv, da će tim rezultatom biti posebno zadovoljni radikalno desni elementi.

„Većinu u Hrvatskoj ne zabrinjava što se smanjio broj Srba, videli smo da neke zabrinjava što se smanjuje broj katolika. To smanjenje Srba sa jedne strane je očekivano, ali neće uzrokovati značajnu promenu politike, upravo obrnuto. U ključnim mestima kao što je Vukovar vidimo zadovoljstvo zbog te činjenice, dodatno i zato što je tu postojala obaveza da se istaknu ćirilične table zbog Srba koji su činili trećinu stanovništva“, rekao je Jović za Tanjug.

On podseća da u Istri postoji dvojezičnost za italijansku nacionalnu manjinu, mada Italijana nema ni blizu koliko Srba u Hrvatskoj, ali kako kaže, to je stvar dobre volje koje nema u Vukovaru, gde su rezultatima popisa prilično zadovoljni radikalno desni elementi.

Postoji više razloga, navodi Jović, za smanjenje broja Srba kojih je po rezultatima popisa u Hrvatskoj sada 123.000 odnosno 3,12 odsto, dok ih je na prošlom popisu bilo lo 186.000 odnosno nešto više od četiri odsto.

Taj pad je dramatičan ako pogledamo 1991. kada ih je bilo 586.000, rekao je on i dodao da ipak treba znati i činjenicu da u Hrvatskoj opada ukupan broj stanovnika.

„Pre 11 godina prosečna starost Srba i Srpkinja bila je 51 godina, a Hrvata i Hrvatica 41. Evidentno je da je jedan broj starijih umro, jedan deo se odselio zbog lečenja, života sa porodicom …“, rekao je on i podsetio da se nije dogodio ni značajan povratak iz izbeglištva „za što je odgovorna i država koja to nije htela ali i oni koji su odlučili da se ne vrate“.

Prema njegovim rečima, pad broja stanovnika posebno je evidentan u Slavoniji koja je najsiromašnija, gde su neki gradovi ostali i bez 50 i više odsto stanovništva.

Jedan od razloga za smanjenje broja Srba, kako kaže, leži i u asimilaciji, posebno u slučaju mešovitih brakova, ali i to što se nastavlja slavljenje rezultata Domovinskog rata.

Stvoren je mit u školama i javnom diskursu – Srbi se označavaju kao agresori što ih ne ohrabruje, rekao je Jović prema čijim rečima su u Hrvatskoj kada je ušla u EU napušteni zaštiti mehanizmi i standardi zaštite manjina, posebno od 2012. do 2016, a nakon čega su se vratili.

Neprijateljski stav prema Srbima posebno se videlo u Vukovaru u reakciji na table sa ćirilicom, u rastućem govoru mržnje, u pojavljivanju ekstremističkih grupa koje obnavljaju simbole NDH zbog antisrpskog karaktera, rekao je Jović i dodao da te grupe nisu imale želju da obnove NDH, ali jesu da uplaše svakoga ko je Srbin da ga usmere ili da ode ili da se ne izjašnjava kao Srbin.

Pupovac o popisu: Reagovaćemo nakon što napravimo analizu

Predsednik Srpskog narodnog veća (SNV) Milorad Pupovac izjavio je danas da će SNV reagovati na popis stanovništva prema kojem je broj Srba u Vukovaru pao ispod 30 odsto nakon što naprave analizu i vide je li sve bilo u skladu sa propisima.

„Nakon što napravimo analizu, nakon što vidimo pojavljuju li se i koliko slučajevi koji upućuju na moguće nepravilnosti koje smo do sada videli, tada ćemo reagovati. Za sada taj posao još nije gotov, ali uskoro će biti“, rekao je Pupovac u izjavi za medije nakon komemorativnog skupa u selu Glušci u organizaciji SNV-a, prenela je Hina.

Dodao je da nisu imali procene oko broja Srba koji žive u Vukovaru te kako samo gledaju jesu li stvari sprovedene u skladu sa pravilima i je li popis sproveden bez pritisaka i negativne kampanje.

„Ono što nas brine je to da su neki ljudi imali cilj i misiju da taj broj Srba mora biti ispod onog postotka koji je bio pre 10 godina“, istakao je on.

Potvrdno je odgovorio na pitanje jesu li imali kakve dojave vezano za neke nepravilnosti te istakao da nisu jedini koji vide da u ovom popisu ima mesta koja su nepouzdana.

Pupovac je naveo kako ih na jednom mestu brine da se neko hvali da je kontrolisao popis, a na drugom podaci koje poseduju lokalni čelnici kao što je, na primer, u Zmijavcima za broj vernika katoličke vere.

„Tako i u jednom drugom mestu, u jednoj drugoj manjoj opštini kao što su Zmijavci načelnik zna koliko ima pripadnika srpske zajednice, a koliko ih je popisano. Razlika je poprilična“, istakao je on.

Pupovac je učestvovao na komemorativnom skupu u selu Glušci kraj Metkovića povodom obeležavanja 23. septembra 1944. kada je oko 90 meštana tog sela, među kojima i deca, deportovano u Jasenovac.

Skupu je prethodio parastos za žrtve koji je služio iguman manastira Žitomislić Danilo Pavlović.

(RTV)

- Advertisement -

Prokomentarišire

Najnovije vesti

“Mi i Vi: Tri godine kasnije…” JP “Pošta Srbije” i Institut za veštačku inteligenciju zajedno u budućnost

U prestižnom ambijentu univerzitetskog kampusa u Novom Sadu, Institut za veštačku inteligenciju Srbije obeležio je tri godine uspešnog rada....

Obavezno pročitajte

Srodni članci