Google search engine

Novosadski grafiti i murali na jednom mestu

Čovek još od davnih, prvih, nesigurnih koraka na ovoj prelepoj planeti ima potrebu da iskaže mišljenje i usađena mu je ogromna želja za komunikacijom. Crtež, reč, pokret, muzika su samo deo raznovrsnih načina da se nabujale emocije uobliče u gotovu formu.

Grafit je priča za sebe. Urbana sredina i moderniji način života stvorili su supkulturu, koja je naravno, vidljiva i na ulicama Novog Sada. Buntovnički duh uvek je krasio mladog čoveka, a grafiti su postali idealan način da se kreativna energija fluidno kanališe i raznolikost javno pokaže. Stariji se sigurno sećaju popularnih natpisa na novosadskim zidovima: Torcida, Betsheba, Shlaymara, Prst u oku… U međuvremenu Dunav nije promenio tok, ali su našim gradom počeli da duvaju neki obojeni vetrovi i pojavili su se umetnici koji muralima iscrtavaju fasade Novog Sada.


Sad se pojavio i sajt streetartnovisad.com koji je celu novosadsku priču objedinio na jednom mestu. Opisan je kao ultimativni urbani vodič kroz grafite i street art kulturu Novog Sada.

– Ovaj sajt na inovativan način prikazuje sliku vremena i prostora Novog Sada kroz prizmu ulične umetnost i daje jedinstven uvid za sve posetioce da prvi put uđu u ulogu učesnika/stvaraoca izložbe koja se odvija svakodnevno pred njihovim očima. U isto vreme je i neka vrsta edukativnog sadržaja objašnjavajući, između ostalog, potpunu terminologiju ulične umetnosti omogućavajući posmatračima bolje razumevanje i prihvatanje ove umetnosti, kao zasebne, i potpuno drugačije od svih ostalih  –  stoji na sajtu.


Kreatorka ovog zanimljivog i za grad potrebnog poduhvata Sunčica Božić kaže da sve je počelo sa nekoliko neuspelih pokušaja da u saradnji sa NVO “Streetwise Novi Sad” projektno konkuriše za organizaciju street art festivala koji bi, pored crtanja grafita i murala imao i muzičko scenski sadržaj za koji je smatrala da pripada programu Evropske prestonice kulture, a po ugledu na velike evropske gradove kod kojih je ova kultura veoma popularna poput Berlina, Amsterdama, Bristola…

 Nekako nam nije polazilo za rukom da dobijemo sredstva i bila sam veoma razočarana. Gledajući u sav prikupljeni materijal za projekat reših da to sve smestim u jednu lepu knjigu. Obavila sam malu analizu drugih izdanja iz regiona i sveta koje se bave ovom umetnošću i shvatila da malo njih ističe umetnike kao glavne aktere nego su više fokusirani na turističku promociju i pravljenja neke vrste slikovnica za odrasle. Tada sam rešila da se maksimalno posvetim baš umetnicima i napišem knjigu iz ugla stvaraoca, pa tek onda učesnika i posmatrača izložbe koja se odvija pred našim očima svakodnevno. Ambiciozna i istrajna jesam, ali mi je bilo potrebno nekoliko godina da sve prikupim, a prikupljanje traje i dalje jer se ova umetnost razvija veoma velikom brzinom. Moja ideja je da to bude ozbiljna knjiga, na kvalitetnom papiru sa lepo sređenim fotografijama koju bi svako poželeo da ima u svom domu. Opet nisam uspela da prikupim novac za izradu i štampu takve jedne knjige, ali osetila sam i neku vrstu nerazumevanja. Kao da nema dovoljno shvatanja bitnosti da je to nešto što nastaje pred našim očima i čiji smo svedoci. Tada sam rešila da je predstavim na ovakav način, prenesem na internet, i tekstualno, i vizuelno objasnim o čemu se tu zapravo radi, a i približim ljudima lepotu ovakve vrste umetnosti  – objasnila je Sunčica.


Prema njenim rečima, prikupljanje grafita je trajalo oko pet godina, ne zna tačno koliko ima fotografija na sajtu i dodaje da je to samo trećina od ukupnog broja koje još treba da postavi. Kako kaže, istraživanje hronologije grafita i street arta, pa i samog fenomena vizuelne ideologije i njihov prelazak u galerije još uvek kasni za brzinom kojom se ova umetnost dalje širi i razvija. 


– Umetnici su me prihvatili, izlazili u susret i pomagali u mom neznanju. Njima sam veoma zahvalna. Veoma ih cenim i poštujem pre svega kao ljude, a onda i kao vrhunske umetnike. Veliko mi je zadovoljstvo što mogu na ovaj način još bolje da ih predstavim svima. Ne samo u gradu, nego i u celom svetu, jer su njihovi radovi, sad vidljivi i na mapi najveće svetske platforme koja se bavi street artom – Street art Cities. Zahvalnost dugujem i svim ljudima sa kojima me je povezala ljubav prema grafitima. Novosađani baš vole grafite i potrudili se da pronađu i pošalju fotografije grafita kojih nema više na zidovima, ali su sastavni deo njihovih uspomena. Jedva čekam da se steknu uslovi i da objavim jednu lepu kvalitetnu knjigu ulične umetnosti Novog Sada  – rekla je naša sagovornica.


Za dizajn sajta je zadužen Željko Kovač. U segmentu Black book postavljena je knjiga jednog grafitera, a u narednom periodu dopuniće se fotografijama iz osamdesetih, devedesetih godina i tako hronološkim redom. Predstaviće se i nove umetničke snage. Sunčica je najavila da planiraju biciklističe i pešačke ture za goste grada, školicu street arta za najmlađe, radionicu crtanja na patikama u toku leta… Pratiće i promovisati sve događaje u Novom Sadu koji su povezani sa ovom kulturom.


Potrebno je samo malo dobre volje da Novi Sad postane šarena nizijska oaza, pa zašto mu ne bi udahnuli svežih boja.

Dajte im zid, da ulepšaju grad.

Tekst: Dejan Ignjić

- Advertisement -

Prokomentarišire

Najnovije vesti

Sutra počinju Zmajeve dečije igre

Junski programi Zmajevih dečjih igara, održaće se ove godine 66. put, u Novom Sadu i okolini, od 5. do...

Obavezno pročitajte

Srodni članci