Google search engine

Kolika kazna sledi masovnom ubici: Od doživotnog zatvora mogu da ga spasu godine

Osumnjičeni za višestruko ubistvo U.B. iz Mladenovca prema Krivičnom zakoniku moći će da bude osuđen na kaznu doživotnog zatvora za dela koje je počinio, ukoliko je u trenutku izvršenja dela imao punu 21. godinu što je minimalan broj godina za izricanje najteže kazne. Sagovornici portala N1 kažu da postoji mogućnost da ubica svakako bude bude lišen slobode na duže vreme. U obom trenutku još nije poznato da li je osumnjičeni navršio 21 godinu ili ne.

Prema članu 114 Krivičnog zakonika, za delo teškog ubistva propisana je kazna zatvora od 10 godina do doživotnog zatvora. Iako je sam zločin, prema rečima advokata Andreje Čiftelića, dovoljan za 40 godina ili doživotnu kaznu zatvora, to neće biti slučaj jer počinilac nije napunio 21 godinu.

„U stavu dva člana 44a Krivičnog zakonika je navedeno da „doživotni zatvor ne može se izreći licu koje u vreme izvršenja krivičnog dela nije navršilo dvadeset jednu godinu života“, što je kako stvari stoje slučaj kod ovog teškog ubistva“, kaže Čiftelić za portal N1.

U izjavi za Tanjug advokat Veljko Delibašić je naveo da bi u tom slučaju, maksimalna kazna mogla da bude 20 godina.

Ipak, prema rečima advokata Nebojše Bogdanovića, moguće je da ubica provede i ceo život pod nadzorom.

„Ako se proceni da je opasan za društvo moguće je da po isteku zatvorske kazne bude smešten u odgovarajuću zdrastvenu instituciju“, navodi Bogdanović za N1 info.

Najveće kazne zatvora od 40 godina u Srbiji se izriču za teško ubistvo, višestruko, ubistvo najviših državnih organa, organizovani kriminal, terorizam i ratne zločine. Ubica U.B. ubio je osmoro, a ranio 14 ljudi.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio u obraćanju javnosti da je to „teroristički čin“ i „da zlikovac više svetlost belog dana videti neće“, da „iz zatvora izaći neće“.

- Advertisement -
SourceN1

Prokomentarišire

Najnovije vesti

Petrovaradinci, pripremite zalihe: U ponedeljak nećete imati vode zbog radova

Deo Petrovaradina u ponedeljak, 5. juna neće imati vode zbog radova. PETROVARADIN Bez vode će od 8 do 15 časova biti ulice Preradovićeva,...

Obavezno pročitajte

Srodni članci