Interesovanje devojčica za fudbal neprestano raste


Kad je 1989. godine osnovan Ženski fudbalski klub „Fruškogorac – Sremska Kamenica”, bilo je svega 13 upisanih devojčica. Nakon jedne decenije preimenovan je u ŽFK „Moskva – Novi Sad”, a sada broji čak 80 registrovanih fudbalerki, od čega je u seniorskom timu njih 30, a u razvojnom, mlađem 50 igračica.

– Broj devojčica u našem klubu uvećao se za 30 posto u odnosu na prethodnu godinu – rekao je predsednik ŽFK „Moskva” Dragan Rađen. – Redovno obilazimo druge timove u potrazi za kvalitetnim fudbalerkama, te ih dovodimo u svoju ekipu. Naše seniorke jedine iz cele Pokrajine igraju u prvoj ligi, rame uz rame sa Nišom, Kragujevcem, Leskovcem, a cilj nam je da se plasiraju u superligu. Osim toga, napravili smo sjajan juniorski tim, koji trenutno zauzima četvrto mesto na tabeli Razvojne lige Pokrajine, a nadamo se da ćemo sledeće godine postati konkurenti u trci za prvake Vojvodine. U razvojni tim ulažemo poseban trud. On je budućnost kluba. Smatram da naš grad zaslužuje više ženskih fudbalskih klubova, a veliku zahvalnost na podršci dugujemo predsedniku Fudbalskog saveza Grada Novog Sada Novaku Kostreševiću, kao i Gradskoj upravi za sport.

Pre više od četiri meseca klubu se pridružio trener Vlado Živković, koji rad sa devojčicama, imajući u vidu njihov trud i želju, opisuje kao velik izazov, ali i veliko zadovoljstvo.

– Ako ih uporedimo sa dečacima, nedostaje im čvrstine, stabilnosti i brzine, pa im je za postizanje rezultata neophodno dvostruko više vežbe – objasnio je Živković. – Brzo savladaju teorijski deo treninga, a kada dođe red na praksu, pojave se izvesne poteškoće. Međutim, one su često istrajnije u svojim ciljevima i poslušnije, pa pozitivnog ishoda nikada ne manjka. Ponosan sam na svoj tim, kao i na veliku ljubav devojčica prema ovom sportu.

Četrnaestogodišnja Danica Roganović trenira fudbal pet godina. Za ovaj sport se opredelila zato što je, kako navodi za „Dnevnik”, po prirodi timski igrač. Kada je saopštila porodici da će zaigrati na fudbalskom terenu, naišla je na veliku

podršku i razumevanje. Društvo je, s druge strane, bilo zbunjeno njenim izborom, uz objašnjenje da fudbal nije ženski sport.

Činjenica da interesovanje devojčica za fudbal neprestano raste navodi nas da poverujemo kako ovaj sport polako pobeđuje predrasudu da je isključivo za dečake. Uprkos tome, borba devojčica sa negativnim stavovima iz okruženja prisutna je danas, kao i poslednjih decenija 20. veka, te se čini da će sintagma „muški sport” teško napustiti svest našeg društva.

- Advertisement -
SourceDnevnik

Prokomentarišire

Najnovije vesti

Žena rođena sa pola srca rodila blizance

Jedna 36-godišnja žena, rođena sa samo jednom srčanom komorom, rodila je blizance u rimskoj univerzitetskoj bolnici Gemeli. Kako je objavila...

Obavezno pročitajte

Srodni članci