Četvrti slučaj malih boginja: Odrasla osoba iz Novog Sada

Male boginje (morbile) potvrđene su danas kod jedne odrasle osobe iz Novog Sada koja je vakcinisana jednom dozom vakcine, što je četvrti slučaj ove bolesti, nakon tri potvrđena u Beogradu.

Iz Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ saopštili su da je na teritoriji grada Beograda registrovano ukupno tri slučaja malih boginja.

Prva dva slučaja otkrivena su 8. februara kod nevakcinisane osobe koja pohađa srednju školu i odrasle osobe koja je u medicinskoj dokumentaciji imala podatak da je preležala bolest.

Nakon toga, 12. februara potvrđene su morbile kod nevakcinisanog deteta koje pohađa osnovnu školu, a doktori su zatekli komplikacije u vidu upale pluća.

U Gradskom zavodu za javno zdravlje ističu da je vakcinacija jedina efikasna preventivna mera koja dovodi do stvaranja solidnog i dugotrajnog imuniteta.

Međutim, upozoravaju da je potrebno da se 95 odsto dece vakciniše da bi se stekao kolektivni imunitet i sprečilo pojavljivanje novih slučajeva.

MMR vakcina se daje u dve doze deci u drugoj i sedmoj godini života. Pravovremeno data vakcina je u uzrastu od 12 – 15 meseci i u 7. godini, u okviru priprema za polazak u školu.

Male boginje su jedna od najzaraznijih virusnih infekcija, a komplikacije koje izaziva češće su kod dece mlađe od pet godina i odraslih osoba starijih od 20 godina.

To su zapaljenje pluća, zapaljenje srednjeg uha, dijareja, zapaljenje mozga i gubitak vida. Zapaljenje pluća se javlja kod svake 20. obolele osobe i oko 60 odsto slučajeva smrtnih ishoda nastaje upravo zbog te komplikacije.

Podsećamo, tokom 2020. i 2021. godine u Srbiji su registrovane najniže vrednosti obuhvata MMR vakcinom u proteklih dvadeset godina.

U najvećoj epidemiji malih boginja u Srbiji u proteklih 20 godina, tokom 2017. i 2018. godine registrovano je oko 5.800 obolelih, od kojih je 93 odsto bilo nevakcinisano, nepotpuno vakcinisano ili sa nepoznatim vakcinalnim statusom.

Batut navodi da je jedna trećina obolelih bila je hospitalizovana zbog težine kliničke slike praćene komplikacijama.

U toj epidemiji registrovano je 15 smrtnih ishoda, među kojima je bilo četvoro dece mlađe od pet godina.

U 2023. godini registrovano je 50 slučajeva morbila u našoj zemlji, od kojih je većina 94 odsto bila nevakcinisana.

Simptomi malih boginja su najčešće visoka temperatura, kašalj, kijanje, osip koji se javlja po celom telu. Ljudima koji nikada nisu preležali bolest ili nisu vakcinisani, potrebne su dve doze kako bi bili zaštićeni.

- Advertisement -
Source021

Prokomentarišire

Najnovije vesti

“Mi i Vi: Tri godine kasnije…” JP “Pošta Srbije” i Institut za veštačku inteligenciju zajedno u budućnost

U prestižnom ambijentu univerzitetskog kampusa u Novom Sadu, Institut za veštačku inteligenciju Srbije obeležio je tri godine uspešnog rada....

Obavezno pročitajte

Srodni članci