Za gradnju budućeg Muzeja „20 21“ gotovo 1,7 milijardi dinara: Šta je u planu rekonstrukcije?

Pokrajina je izabrala firmu koje će za 1,7 milijardi dinara izgraditi „Muzej 20 21“, što obuhvata obnovu Studija M i skoro punu rekonstrukciju zgrade Radija Novi Sad i Novosadske trgovačke omladine.

Za gradnju budućeg Muzeja "20 21" gotovo 1,7 milijardi dinara: Šta je u planu rekonstrukcije?

Foto: 021.rs

Kako 021.rs saznaje, na javnoj nabavci se javila samo jedna grupa ponuđača, koja je ponudila da posao obavi po ceni koja je za nekoliko desetina hiljada dinara niža od procenjene vrednosti ovog posla. 

Tako će posao za gotovo 1,7 milijardi dinara raditi novosadske firme „Intec“, „Struja“, „AG institut“, „Tron tex“, „RK Tehnika projekt“, „Neo inženjering“, te subotička „Terax niskogradnja“. 

U obaveštenju o izabranom ponuđaču nije naveden rok za izvođenje radova, ali se u nacrtu ugovora navodi da je maksimalni rok 720 dana, odnosno gotovo dve godine.

Ovo je i u skladu sa planom pokrajinske vlasti da za ovaj projekat izdvaja 196 miliona dinara u ovoj godini, 837 miliona u narednoj i još 637 miliona u 2024. 

Nije poznato kakvo je arhitektonsko rešenje izabrano za budući „Muzej 20 21“, jer nije priloženo u tehničkoj dokumentaciji, ali se iz specifikacije vidi da će građevinski radovi biti vrlo obimni.

Zna se da bi zgrada Studija M trebalo gotovo u potpunosti da zadrži sadašnji izgled, ali će biti dosta rekonstrukcije. Po završetku radova, u čuvenom Studiju M biće sličnih sadržaja kao i danas, sa fokusom na koncertnu salu.

Za zgradu u kojoj je smešten Radio Novi Sad predviđaju se rušenja stepeništa, zidova, međuspratnih konstrukcija, ugradnja lifta, ali i gradnja potpuno novih temelja. Jasno je da će ovaj objekat doživeti značajne promene, posebno u svojoj unutrašnjosti, te da će biti „preobražen“ u glavni deo budućeg „Muzeja 20 21“.

Zgrada Novosadske trgovačke omladine, koja je smeštena na uglu Ignjata Pavlasa i Bulevara Mihajla Pupina, biće rekonstruisana, a prema tenderskoj dokumentaciji, nisu predviđena rušenja ili dogradnja.

Prilikom ranijih najava „Muzeja 20 21“ rečeno je da će Studio M zadržati svoju ulogu značajnu za muzičku scenu grada, dok će sam muzej predstavljati kulturu Vojvodine u raznim segmentima – od filma, književnosti, stripa, do fotografije, slikarstva i muzike. 

- Advertisement -
Source021

Prokomentarišire

Najnovije vesti

“Mi i Vi: Tri godine kasnije…” JP “Pošta Srbije” i Institut za veštačku inteligenciju zajedno u budućnost

U prestižnom ambijentu univerzitetskog kampusa u Novom Sadu, Institut za veštačku inteligenciju Srbije obeležio je tri godine uspešnog rada....

Obavezno pročitajte

Srodni članci