Ulazak u Dunavski park izgleda tužno – evo o čemu je reč

Novosađani koji šetaju ovih dana Dunavskim parkom primetili su nekoliko orezanih topola kod spomenika Đuri Jakšiću.

Mnogi su se iznenadili jer su navikli da ovaj deo bude znatno zeleniji i lepši, a radnici „Gradskog zelenila“ su tokom prošle nedelje prilično orezali ove topole.

Kako navode iz „Gradskog zelenila“ za 021.rs, ovo je urađeno na osnovu izveštaja Instituta za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu koji je izvršio zdravstveni pregled stabala crnih topola, odnosno drvoreda na ulazu iz pravca Bulevara Mihajla Pupina.

„Pregledom je utvrđeno da su u pridanku i na korenju svih pregledanih stabala zabeležena plodonosna tela gljive Agrocybe (= Cyclocybe) aegerita — izazivača truleži pridanka i korena topola, ali i drugih lišćarskih vrsta drveća. Na jednom stablu su registrovana i plodonosna tela gljive Ganoderma sp. koja izaziva trulež u pridanku stabla“, navode iz ovog preduzeća.

Objašnjavaju dalje da ovakva stabla predstavljaju potencijalnu opasnost po korisnike parka, posebno iz razloga što se nalaze u pešačkoj zoni visoke frekventnosti.

„Nakon analize je predloženo da se na svim stablima znatno smanji visina, da se stabla prevrše, kako bi se poboljšala statika i umanjila mogućnost pada stabala. Predloženo je i da se pojedina stabla uklone“, navode iz „Gradskog zelenila“.

Dodaju da topole generalno imaju jaku izdanačku moć, odnosno sposobnost da se na prerezima u kratkom roku formira sekundarna krošnja.

- Advertisement -
Source021

Prokomentarišire

Najnovije vesti

Žena rođena sa pola srca rodila blizance

Jedna 36-godišnja žena, rođena sa samo jednom srčanom komorom, rodila je blizance u rimskoj univerzitetskoj bolnici Gemeli. Kako je objavila...

Obavezno pročitajte

Srodni članci