Google search engine

STIŽU PORUKE SA SAMITA: Kina i Rusija će imati ključnu ulogu u svetu koji se menja

U Samarkandu se završava prvi dan samita Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS). Posebno su bili interesantni razgovori ruskog predsednika Vladimira Putina i kineskog predsednika Si Đinpinga, koji su izazvali veliku pažnju Zapada.

Putin na sastanku sa Si Đinpingom:

„Tandem Moskve i Pekinga igra ključnu ulogu u obezbeđivanju globalne i regionalne stabilnosti. Zajedno se zalažemo za formiranje pravednog, demokratskog i multipolarnog sveta zasnovanog na međunarodnom pravu i centralnoj ulozi UN, a ne na nekim pravilima koja je neko izmislio i pokušava da nametne drugima, ne objašnjavajući šta je to.

Pokušaji stvaranja unipolarnog sveta u poslednje vreme su poprimili potpuno ružan oblik i apsolutno su neprihvatljivi za ogromnu većinu država na planeti. Veoma cenimo uravnoteženu poziciju naših kineskih prijatelja u vezi sa ukrajinskom krizom“.

Si Đinping na sastanku sa predsednikom Rusije:

„Poštovani predsedniče Putin, moj dragi i dugogodišnji prijatelju, jako sam srećan zbog novog susreta. Suočeni sa kolosalnim promenama našeg vremena na globalnom nivou, koji su bez presedana u istoriji našeg vremena, spremni smo sa našim ruskim kolegama da pokažemo primer odgovorne svetske sile i odigramo vodeću ulogu u izvođenju tako brzo menjajućeg sveta na putanju održivog i pozitivnog razvoja“.

- Advertisement -
SourceSputnik

Prokomentarišire

Najnovije vesti

Sutra počinju Zmajeve dečije igre

Junski programi Zmajevih dečjih igara, održaće se ove godine 66. put, u Novom Sadu i okolini, od 5. do...

Obavezno pročitajte

Srodni članci