Poljoprivredni sajam od 20. do 26. maja u Novom Sadu: 1.100 izlagača, ovo su detalji

Jubilarni 90. Međunarodni poljoprivredni sajam održaće se od 20. do 26. maja u Novom Sadu.

Ove godine nastupiće 1.100 izlagača iz 26 zemalja. Zemlja partner Poljoprivrednog sajma je Italija. 

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede tradicionalno je pokrovitelj Nacionalne izložbe stoke, najveće izložba tog tipa na Balkanu, od pre nekoliko godina i Izložbe genetskih potencijala. Godinama podržava i Izložbu organskih proizvoda i proizvoda sa oznakom geografskog porekla, proizvoda sa oznakom „Srpski kvalitet“, i kraft piva. Kao i prethodnih godina, Ministarstvo će aktivnosti predstaviti na štandu u Hali „Master“.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede tradicionalno je pokrovitelj Nacionalne izložbe stoke, najveće izložba tog tipa na Balkanu, od pre nekoliko godina i Izložbe genetskih potencijala. Godinama podržava i Izložbu organskih proizvoda i proizvoda sa oznakom geografskog porekla, proizvoda sa oznakom „Srpski kvalitet“, i kraft piva. Kao i prethodnih godina, Ministarstvo će aktivnosti predstaviti na štandu u Hali „Master“.

Posetioci će imati priliku da vide različite vrste rasa konja, goveda, koza, ovaca, kao i neke autohtone vrste i one koje do sada nisu izlagane na ovakvim sajmovima„, rekla je Dušanka Golubović, državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. 

Jedan od događaja koji će biti upriličeni tokom sajma je izložba poljoprivredne mehanizacije u kojoj učestvuju članice Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije, one koje to nisu, ali i izlagači iz inostranstva. Darodavci u Poklon-igri za posetioce sa kupljenim ulaznicama su ove godine pripremili pet poklona, a ujedno izlažu mehanizaciju, mašine i opremu. 

Najavljeno je prisustvo 25 zemalja – Grčke, Rumunije, Belorusije, Bugarske, Severne Makedonije, Belgije, Turske, Rusije, Italije, Kine, Danske, BiH, Česke, Španije, Mađarske, Nemačke, Austrije, Slovenije, Hrvatske, Angole, Poljske, Holandije, Crne Gore, Francuske i Indonezije. Internacionalni karakter potvrđuje i 14 najavljenih kolektivnih izložbi iz Italije, Španije, Kine, BiH, Česke, Mađarske, Indonezije, Holandije, Poljske, Crne Gore, Angole, Rumunije, Belorusije i Rusije. 

Najskuplji traktor na sajmu će biti  traktor Case IH Steiger 500, po ceni od 462.000 evra+PDV.  

Specijalizovani kombajn Grimme REX 6200 kompanije, čija je osnovna cena 670.000 evra+PDV, i najavljena je premijera žitnog kombajna, guseničara Fendt IDEAL 8, koji će biti ujedno i najskuplji žitni kombajn čija je vrednost oko 700.000 evra+ PDV. 

Imaćemo 21. maja, takmičenje u preponskom jahanju, a kao i prošle godine biće održana Fijakerijada, Dan stočara, Dan voćara, a najavljujem i jednu humanitarnu akciju koja će biti održana u saradnji sa NURDOR-om i Kompanijom Stamevski, a realizovana na Poljoprivrednom sajmu, gde će u akciji ‘Human i Sladak’ sav prikupljeni novčani iznos ići NURDOR-u za izgradnju šeste roditeljske kuće„, rekao je direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković.

Istakao je da je ovogodišnja zemlja partner Italija i da je ovo njen treći nastup na Poljoprivrednom sajmu.

Italija će na prostoru od preko 500 kvadratnih metara nastupiti sa najvažnijim preduzećima iz oblasti agrara. Organizovali smo i kulturni program koji će trajati tokom čitavog Poljoprivrednog sajma, a u tome nam je pomogao Italijanski institut za kulturu. Orkestar ‘Taranta’ će nastupiti na svečanom otvaranju, a predviđen je i koncert ove grupe 20. maja u Novom Sadu. Takođe, biće organizovana i dva seminara iz oblasti ekonomsko-naučne saradnje. Zahvaljujući Muzeju Vojvodine u Hali 6 pripremljena je izložba ‘Pšenica – od njive do trpeze’ na kojoj će, od 20. do 26. maja biti prikazano 90 eksponata, koja će posetioce odvesti na njive u Vojvodini i pokazati istoriju uzgoja pšenice i saznati kako se nekada davno obrađivala zemlja. Takođe, biće organizovana i humanitarna akcija ‘Human i sladak’ za koju su zaslužne Kompanija ‘Stamevski’ i Udruženje NURDOR. Reč je o torti od 70 metara koju će donirati ova kompanija, a posetioci će za konzumaciju dati dobrovoljni prilog koji je namenjen izgradnji šeste roditeljske kuće NURDOR-a“, rekao je Cvetković.

Porodični dan je predviđen 25. maja, kada će za jednu kupljenu ulaznicu od 700 dinara cela porodica moći da poseti manifestaciju.

- Advertisement -
Source021

Prokomentarišire

Najnovije vesti

“Mi i Vi: Tri godine kasnije…” JP “Pošta Srbije” i Institut za veštačku inteligenciju zajedno u budućnost

U prestižnom ambijentu univerzitetskog kampusa u Novom Sadu, Institut za veštačku inteligenciju Srbije obeležio je tri godine uspešnog rada....

Obavezno pročitajte

Srodni članci