Poboljšajte svoje mentalno zdravlje uz 7 dnevnih rutina

Male navike mogu povoljno uticati na vaše mentalno zdravlje, samo je bitno da se tim sitnicama posvetite na pravi način.

Postoji sedam malih navika koje će biti odlične za vaše emocionalno blagostanje.

Najpre biste mogli da dan započnete kratkom šetnjom. Činjenica je da mnogi među nama napolju provode znatno manje vremena nego što bi trebalo, odnosno oko dva sata dnevno. Na primer, parkirajte automobil malo dalje nego inače ili izađite iz javnog prevoza nekoliko stanica ranije.

Ponekad je pokušaj popravljanja lošeg dana jednostavno besmislen i oduzima energiju. Umesto da pokušavate da popravite loše dane, prihvatite činjenicu da se ne morate u svakom trenutku osećati idealno.

Pokušajte i da odradite vežbe disanja dok se tuširate jer je kupanje idealan početak dana. Polako udahnite vazduh i još sporije ga izdahnite. Budite svesni tog trenutka.

Pojedite večeru najmanje tri sata pre odlaska na spavanje. Ranija večera dobra je i za probavu i za miran san i zato je važno da se potrudite da jedete najmanje tri sata pre spavanja kako bi nivo insulina bio najbolji mogući.

I noćne rutine su jedan mali korak koji može povoljno uticati na vaše mentalno zdravlje. Na primer, možete provesti 15 minuta čitajući knjigu ili raditi stvari koje vas opuštaju. Sve opcije su dobre.

Probajte da držite mobilni telefon dalje od kreveta. Iako najčešće mobilni telefon služi kao budilnik, razmislite o korištenju tradicionalnog budilnika, a mobilni sklonite od sebe kada idete na spavanje. Takođe, potrudite se da ne odlažete alarme jer se tako oslobađa kortizol, hormon stresa, prenosi N1.

Naposletku, prihvatite činjenicu da savršenstvo ne postoji. Možda ovo zvuči kao kliše, ali je istina. Mišljenje da možemo da budemo savršeni lako se može pretvoriti u slabost. Činjenica je da niko nije savršen, a i ne treba da bude. Što pre prihvatite tu tvrdnju, život će vam biti lakši.

- Advertisement -

Prokomentarišire

Najnovije vesti

“Mi i Vi: Tri godine kasnije…” JP “Pošta Srbije” i Institut za veštačku inteligenciju zajedno u budućnost

U prestižnom ambijentu univerzitetskog kampusa u Novom Sadu, Institut za veštačku inteligenciju Srbije obeležio je tri godine uspešnog rada....

Obavezno pročitajte

Srodni članci