Pet namirnica najgorih za imunitet

Istraživanja pokazuju da ove poslastice mogu da smanje otpornost vašeg tela u tačno u ovo vreme godine kada vam je imunološki sistem najpotrebniji. Zato, izbegavajte ove najgore namirnice za vaš imunitet ove sezone.

Ovih pet namirnica su najgore za vaš imunitet, piše Healthy.

Vaš imunološki sistem je impresivna snaga ćelija, tkiva i organa koja se trudi da vas zaštiti od mikroskopskih pretnji poput bakterija i virusa.

Obrazovne institucije poput Harvard Health ističu da je zdravlje vašeg mikrobioma creva – triliona korisnih mikroba koji žive u vašim crevima – ključno za sposobnost vašeg tela da proizvodi proteine koji se bore protiv bolesti.

Stanje ovih mikroba u velikoj meri utiče od onoga što jedete. Među najvećim izazivačima vašeg imuniteta je konzumiranje najgorih namirnica.

Nutricionisti se slažu da je konzumiranje ishrane bogate vlaknima, voćem, povrćem, integralnim žitaricama i mahunarkama ključno za održavanje zdravog mikrobioma i kontrolisanje upala, što je ključno za snažan imunološki sistem.

S druge strane, nezdrava hrana može da poremeti ovu ravnotežu, jer dovodi do hroničnih upala i oslabljenog imunološkog sistema.

Ovo povećava rizik od bolesti.

S obzirom na to da se praznici i sezona virusa podudaraju, nije čudno što se, kada se više opustimo i ne razmišljamo previše o hrani već samo o uživanju, češće razboljevamo.

Brinite se o svom telu i izbegavajte ono što stručnjaci smatraju najgorim namirnicama za vaš imunološki sistem, kako bi vaše telo moglo da se brine i o vama.


Šečer i imunitet

Kolači, sokovi pa čak i vino, deluju kao nevina uteha, ali ono što zapravo radite je podizanje nivoa šećera u krvi na opasno visok nivo. Ovo privremeno može da oslabi imunološki sistem, uključujući i bele krvne ćelije, čime se smanjuje njihova sposobnost da se odbrane od mikroba.

Uputstva o ishrani savetuju ograničavanje „dodatih šećera“ – šećera koji je dodat tokom obrade namirnica – na manje od 10% dnevnog unosa kalorija.

Na primer, ako dnevno pojedete 2000 kalorija, to je maksimalno 200 kalorija dodatih šećera, što odgovara količini od 12 kašičica. Američko udruženje za srce je još strože, preporučuje najviše devet kašičica za muškarce i šest za žene.

Da biste izbegli šećer, birajte prirodno slatka voća, kao što su jabuke ili bobičasto voće, jer imaju blaži efekat na nivo šećera u krvi.

Kada osetite žeđ, birajte vodu sa komadićem voća, biljne čajeve (koji mogu da zagreju celo telo u hladnim mesecima) ili gaziranu vodu. Ova pića hidriraju i hrane bez ometanja vašeg imunološkog sistema.


Prerađeni mesni proizvodi

Slanina, kobasice i listići pršute zaista zvuče primamljivo, ali takođe spadaju u najgore namirnice za vaš imunološki sistem. Ovi proizvodi dolaze sa konzervansima i zasićenim mastima.

Redovno konzumiranje ovih proizvoda može dovesti do hroničnih upala, koje drže vaš imunološki sistem u stalnom stanju pripravnosti i, tokom vremena, mogu da ga istroše.

Onda tu je i problem AGE-a – naprednih glikacionih produkata koji se nalaze u prerađenom mesu. Aleksis Supan, RD, MPH, registrovani nutricionista u Klinici Klivlend za ljudsku ishranu, kaže da AGE-ovi „izazivaju upalu širom tela, iscrpljuju naše nivoe antioksisanata, negativno utiču na zdravlje creva i oštećuju naše ćelije.“

Zamenite prerađene mesne proizvode nemasnim proteinima koji su minimalno obrađeni, poput grilovanog pilećeg filea, ribe ili biljnih opcija poput sočiva i leblebija.

Ovi izvori proteina manje sadrže zasićene masti i ne sadrže konzervanse prisutne u prerađenom mesu.

Ako volite praktičnost delikatesnih proizvoda, potražite opcije bez konzervansa, često označene kao „bez nitrata“ ili „nezačinjene“… i konzumirajte ih u najmanjoj meri.


Rafinisane žitarice

Kiflice, pite, hlebovi i čak krekeri mogu da budu među najgorim namirnicama za vaš imunološki sistem.

Ne samo da su nutriciono oskudni, već dovode i do naglih fluktuacija šećera u krvi – što čini da je vaš imunitet stalno u stanjuu pripravnosti i želi da se bori protiv infekcija.

Umesto da posegnete za hranom napravljenom od rafinisanih žitarica, pokušajte da uključite zdrave alternative poput smeđeg pirinča, kinoe, ječma i integralnih verzija hleba i paste u svoju ishranu.

Ove celovite žitarice ne izazivaju dramatične skokove šećera u krvi zahvaljujući svom nižem glikemijskom indeksu. Takođe će vam pružiti dodatne nutrijente i vlakna.


Alkohol

Prekomerna konzumacija alkohola može da sruši barijeru creva, stvarajući prolaz za štetne bakterije koje onda ulaze u vaš krvotok. Ova invazija pokreće upale i može da oslabi ćelije koje pažljivo prate infekcije.

Teška, hronična konzumacija alkohola može da smanji sposobnost našeg tela da stvara T ćelije i B ćelije, antitela koja koristimo u borbi protiv infekcija.

Za podsticanje zdravlja creva koje može da ojača vaš imunološki sistem, kombuha je odlična alternativa alkoholu. Ne samo da je gazirana i zabavna; bogata je probioticima koji jačaju barijeru creva.


Kofein

Brzi energetski podsticaj od kofeina, posebno u energetskim pićima, ima svoje nedostatke – jedan od njih je uticaj na kvalitet i trajanje sna.

Loš san, sa druge strane, dobro je dokumentovan faktor koji može oštetiti imunološki sistem, kako je opisano u radu iz 2021. godine objavljenom u Communications Biology.

Posebno uveče, pazite na kofeinske proizvode.

Za podizanje energije koje je blaže prema vašem telu, razmislite o zelenom čaju ili umerenim količinama crne kafe. Obe pružaju kofein, ali s dodatnim zdravstvenim benefitima i bez visokog sadržaja šećera.

- Advertisement -
SourceDanas

Prokomentarišire

Najnovije vesti

PIO fond: Novi uslovi za odlazak u penziju od 1. januara

Republički fond za penzijsko i zdravstveno osiguranje objavio je da će, u skladu sa Zakonom o PIO, od 1....

Obavezno pročitajte

Srodni članci