Google search engine

OVO SU PRAVI HEROJI: Mali Novosađani osvojili prvo i drugo mesto na svetskom prvenstvu u mentalnoj aritmetici

Aleksandra Bogunović (11) i Matija Vudragović (9) iz Novog Sada osvojili su prvo i drugo mesto na Svetskom prvenstvu u mentalnoj aritmetici, održanom u Dubaiju

Na tom takmičenju učestvovalo je više od 20.000 takmičara iz 70 zemalja širom sveta, piše Dnevnik.

Cilj nadmetanja bio je da se u roku od tri minuta uradi što više zadataka, koji su podrazumevali izvođenje četiri osnovne računske operacije.

Pripreme za takmičenje trajale su oko dva i po meseca na redovnim časovima u okviru programa za decu ‘Brainobrain’„, rekao je predavač istoimenog novosadskog edukativnog centra, Novak Stanišić, dodajući da i pored truda koji su uložili, rad u centru nije bio dovoljan, pa su ga deca nastavljala samostalno u svojim kućama.

Kako objašnjava sagovornik Dnevnika, edukativni program „Brainobrain“ vid je neformalnog obrazovanja namenjen za decu od četiri do 14 godina, koji im omogućava pravilan razvoj mozga, intelektualnih sposobnosti i životnih veština, a obuhvata deset razvojnih nivoa.

Osim računanja na abakusu, imamo i deo koji se odnosi na neurolingvističko programiranje, odnosno, razvijanje socijalnih i psiholoških veština, brzine, multitaskinga, fokusa i koncentracije„, objasnio je sagovornik.

Aleksandra, državna prvakinja u brzom računanju, imala je prethodno iskustvo u takmičenju. Iz Dubaija se vratila sa peharom u rukama, a u pobedu je verovala jer, kako kaže, pozitivno razmišljanje jedna je od formula uspeha.

Pripremala sam se dva-tri meseca, vežbajući zadatke slične onima na takmičenja. Imali smo 40 zadataka, a ja sam za tri minuta uspela da uradim više od 30. Na takmičenje sam se prijavila sama, vodeći se prošlogodišnjim iskustvom, kada sam na onlajn nadmetanju, takođe, osvojila prvo mesto. Očekivala sam da ću biti najbolja, te kada su me proglasili pobednicom ni najmanje nisam bila iznenađena„, rekla je Aleksandra.

Matiji je ovo bilo prvo međunarodno iskustvo. Sa Državnog prvenstva u mentalnoj aritmetici odneo je srebrnu medalju. Kako je otkrio, pripreme nisu iziskivale veća odricanja, osim što je imao manje slobodnog vremena za odmor i druženje s vršnjacima.

Zadaci su bili jednostavni. Jedina poteškoća je vremensko ograničenje, a ja sam bio sporiji od očekivanog. Nadao sam se da ću biti među najboljima, jer sam i na Državnom prvenstvu postigao dobre rezultate. Kada sam se vratio iz Dubaija, učiteljica i drugari iz škole priredili su mi iznenadni doček s balonima, pa smo zajedno proslavili moj uspeh„, rekao je Matija.

- Advertisement -
Source021

2 KOMENTARA

Prokomentarišire

Najnovije vesti

Sutra počinju Zmajeve dečije igre

Junski programi Zmajevih dečjih igara, održaće se ove godine 66. put, u Novom Sadu i okolini, od 5. do...

Obavezno pročitajte

Srodni članci

%d bloggers like this: