OVO SU BILI KAFANSKI RAJEVI U NOVOM SADU: Zidovi “Turskog hana” i “Kod kamile” čuvali suze i smeh Novosađana!

Istorija svakog grada u svetu neraskidivo je vezana za kafane u kojima se odvijao deo društvenog života. Prva kafana u Evropi otvorena je na Dorćolu davne 1522. godine, kada su Turci doneli ovaj “izum”. Tako je i u Novom Sadu kafana postala mesto gde se smejalo, plakalo, gde su se poslovi ugovarali, a neretko su kafane nosila turska imena.

Teško je govoriti o tome koje su bile prve gostionice na teritoriji Novog Sada, a još teže pisati o svim lokalima koji su pružali ugostiteljske usluge tokom istorije. Zbog toga ćemo se po ličnom nahođenju dotaći samo nekih zanimljivosti iz kafanskog života naših predaka.

Nekadašnja Temerinska ulica: Kafanski raj
U današnjoj Temerinskoj ulici, krajem 18. i većim delom 19. veka, bila je tako velika koncentracija kafana, gostiona i birtija da je svaka četvrta kuća pružala neke ugostiteljske usluge. U jednom periodu od 1850. do 1900. godine, Temerinska ulica je imala 106 kuća, a čak 27 kafana!

Istorija novosadskih kafana
Zanimljiva je bila kafana “Obilić”, gde je u dvorištu sa zadnje strane bilo moguće ostaviti i namiriti konje dok se obavljaju razni poslovi po varoši. To je bio poslednji “motel” za konje u Novom Sadu. U čuvenoj kafani “Kod kamile” (ugao Miletićeve i ulice Jovana Subotića, preko puta Rusinske crkve) skupljala se elita građana uvaženih profesija- doktori, advokati, profesori i trgovci. U hotelima “Fabri” i “Jelisaveta” okupljala se politička elita grada.

Na mestu nekadašnje muzičke škole u Njegoševoj ulici krajem 18. i početkom 19. veka, radila je velika gostionica “Kod fazana”, po kojoj je i ulica dobila naziv Fazanova ulica. U istoj ulici bila je otvorena prva kafana “Bela lađa”. Starije kafane su bile i “Minhenska pivnica”, u današnjoj ulici Modene, koja je srušena, a na tom mestu je Tanurdžić izgradio poslovno-stambenu zgradu u kojoj je bio smešten hotel “Rex”, odnosno današnji “Putnik”.

Na mestu današnje Matice srpske bila je problematična gostionica “Turski han”. Važila je za veoma ozloglašeno mesto, jer je pored redovnih pijanki i tuča među građanima nižeg statusa, bila i sedište kartaroša i kockara.

- Advertisement -
SourceNS Uzivo

Prokomentarišire

Najnovije vesti

Žena rođena sa pola srca rodila blizance

Jedna 36-godišnja žena, rođena sa samo jednom srčanom komorom, rodila je blizance u rimskoj univerzitetskoj bolnici Gemeli. Kako je objavila...

Obavezno pročitajte

Srodni članci