Novosadski biciklisti: Bez utemeljenja se forsiraju prsluci umesto da se sprovodi zakon

Pitanje uvođenja obaveze nošenja prsluka za bicikliste ponovo je aktuelizovana na nedavno održanom stručnom skupu o bezbednosti biciklista, motociklista i traktorista.

Skup pod nazivom „Vozi bezbedno – poštuj propise“ je 31. oktobra organizovalo Udruženje policajaca i građana „Bezbedna zajednica“.

Svoje stavove izneli su kako predstavnici Agencije za bezbednost saobraćaja i Fakulteta tehničkih nauka, kao i predstavnici Novosadske biciklističke inicijative i Udruženja roditelja dete stradale u saobraćaju.

Kako posle ovog skupa navode u Novosadskoj biciklističkoj inicijativi (NSBI), pojedini okupljeni su ponovo iskoristili priliku da spomenu potrebu uvođenja obaveznih prsluka za bicikliste što je, smatra NSBI, problematično.

Nikola Veselinović iz NSBI istakao je da prsluci ne utiču na povećanje bezbednosti biciklista iz više razloga.

„Pre svega, mnogobrojna istraživanja iz EU, ali i širom sveta pokazala su da uvođenjem obaveznih prsluka opada broj biciklista, čime se smanjuje njihova bezbednost jer se bezbednost ranjivih učesnika u saobraćaju ogleda i kroz prizme brojeva – što je više biciklista na ulicama našeg grada, vozači će više obraćati pažnju na njih čime će se smanjiti broj saobraćajnih nezgoda“, poručio je Veselinović. 

Takođe, kako je naglasio, ako već zakonski postoji uređeno pitanje vidljivosti biciklista – a to su obavezna svetla na biciklu (napred belo, nazad crveno), zašto se zakon ne sprovodi?

To bi trebalo činiti, kaže, kroz edukativne aktivnosti, promociju poput podele svetala i kontrolom saobraćaja na terenu, kao što se čini sa vozačima motornih vozila.

„Nasuprot tome, stručna javnost konstantno bez obrazloženja i utemeljenja prakse u zajednici forsira obavezne prsluke za bicikliste i time rizikuje dugogodišnji rad i napor biciklističkih udruženja u Srbiji na polju razvoja i unapređenja biciklističkog saobraćaja, infrastrukture i bezbednosti“, naglašava Veselinović.

U NSBI zaključuju da su godinama unazad vrlo jaki pritisci da se u zakon uvedu obavezni prsluci za bicikliste, uprkos postojećoj obavezi osvetljenja, koja se ne kontroliše.

„Biciklistička udruženja u Srbiji – Novosadska biciklistička inicijativa, Ulice za bicikliste i Sigurne staze Bor, uspešno odolevaju i zahvaljujući svojoj stručnosti i kredibilitetu, te naučnim radovima i istraživanjima, uspevaju da zaštitna oprema ne utiče na povećanje bezbednosti biciklista, i da samo kvalitetno dizajnirana i izgrađena infrastruktura može povećati bezbednost, kako biciklista, tako i dece, njihovih roditelja, osoba sa invaliditetom i pešaka“, zaključak je nakon ovog sastanka. 

Inače, aktivisti su se još 2017. godine izborili da u tadašnje izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja ne uđe odredba koja propisuje obavezu nošenja reflektujućeg prsluka. O razlozima neopravdanog zahteva da se uvedi prsluci 021.rs je pisao još 2016. godine navodeći primer iz Australije, gde je broj biciklista nakon uvođenja ove obaveze opao za oko 40 odsto.

Vredi dodati da je Udruženje policajaca i građana „Bezbedna zajednica“ registrovano u Novom Sadu 22. maja ove godine. Zakonski zastupnik je Boban Pavlović.

- Advertisement -
Source021

Prokomentarišire

Najnovije vesti

PIO fond: Novi uslovi za odlazak u penziju od 1. januara

Republički fond za penzijsko i zdravstveno osiguranje objavio je da će, u skladu sa Zakonom o PIO, od 1....

Obavezno pročitajte

Srodni članci