Napravljeno staklo koje hladi

Istrazivači univerziteta u Merilendu uspeli su da naprave novu vrstu stakla koje hladi sobnu temperaturu bez trošenja električne ili neke druge energije, javlja Sajens dejli.

Ova specijalna vrsta stakla može da se nanosi u vidu tankog sloja i tako prekrivenu površinu ohladi za 3,5 stepena Celzijusova, čak i kada je spoljna temperature blizu 40 stepeni.

Nova tehnologija, nazvana mikroporozni stakleni premaz, ukoliko se primeni prilikom gradnje stanova može da smanji emisiju štetnog ugljen-dioksida po stambenoj jedinici i više od 10 odsto, bez upotrebe dodatne energije.

Stakleni premaz odbija 99 procenata solarne radijacije i skoro u potpunosti sprečava zagrevanje zgrade ili drugih objekata, pretvarajući toplotu u dugotalasnu infracrvenu radijaciju.

Kada se usmeri, ta radijacija bez zadržavanja prolazi kroz zemljinu atmosferu i oslobađa se u svemirskom prostoru, gde su temperature ekstremno niske i dosežu – 270C.

Ovaj isti princip hlađenja, kažu istrazivači iz Merilenda, koristi i priroda.

Planeta Zemlja se hladi na isti način, naročito tokom vedrih noći kada se u svemirska prostranstva ispustaju enormne količine toplotne energije u vidu infracrvene radijacije. 

- Advertisement -
SourceFonet

Prokomentarišire

Najnovije vesti

Preventivni pregledi i ove nedelje u domu zdravlja na Limanu

Nova runda preventivnih pregleda za građane i građanke biće i ove nedelje, 10. decembra, u domu zdravlja na Limanu. Žene...

Obavezno pročitajte

Srodni članci