Magnetna stolica – savremena i efikasna metoda lečenja nevoljnog mokrenja

Jedan od problema koji značajno narušava kvalitet života žena svih generacija, a pogotovo žena srednje životne dobi koje su u naponu snage, jeste problem nevoljnog mokrenja.

Magnetna stolica - savremena i efikasna metoda lečenja nevoljnog mokrenja

Foto: Eurolab

O njemu se nažalost često ćuti, krišom se nose rezervni donji veš, dnevni ulošci, pa čak i pelene. 

„Kao ginekolog koji se svakodnevno susreće sa pacijentkinjama koje imaju tegobe sa nevoljnim mokrenjem, znam koliko je teško nositi breme naizgled naivnih, ali tako devastirajućih problema bilo kog tipa urinarne inkontinencije“, navodi prim.dr sci med. Dejan Ninčić, specijalista ginekologije i akušerstva iz Poliklinike Eurolab.

Ističe da rešenje postoji – a to je bezbolno i efikasno lečenje urinarne inkontinencije primenom magnetne stolice.

Ginekološka ordinacija Poliklinike Eurolab je prva i za sada jedina ordinacija u Novom Sadu koja je primenila savremena dostignuća i nove tehnologije u medicini i omogućila pacijentkinjama da se efikasno reše problema nevoljnog mokrenja primenom magnetne stolice.

Šta uzrokuje urinarnu inkontinenciju?

Urinarna inkontinencija je svako nevoljno ispuštanje mokraće koje se ispoljava, ne samo kao medicinski, već i kao socijalni i higijenski problem, koji značajno narušava kvalitet života žene.

Slabost mišića karličnog dna je osnovni uzrok nekontrolisanog mokrenja koje se najčešće javlja kod žena posle 40. godine života, trudnica i porodilja. Tegobe se manifestuju kao potreba za hitnim mokrenjem (urgentna inkontinencija), nevoljnim umokravanjem prilikom fizičkog naprezanja, kašljanja, kijanja (stres inkontinencija) kao i njihova kombinacija. Takođe, slabost mišića karličnog dna je i vodeći uzrok spuštanja zidova vagine i spada materice, mokraćne bešike i završnog dela debelog creva, kao i seksualnih disfunkcija.

Kako žena može da smanji tegobe?

Arnold Kegel, nemački ginekolog je davne 1948. godine prvi opisao način i značaj izvođenja vežbi jačanja mišića dna karlice koje su po njemu i dobile naziv Kegelove vežbe.

Najlakši način da naučite kako se vežbe pravilno izvode je tokom mokrenja, prekidanjem mlaza mokraće. Ako uspete da prekinete mlaz mokraće grčenjem mišića međunožja, onda ste na pravom putu. Upravo ti mišići koje ste upotrebili su mišići koji se moraju ojačati. Vežbe se potom rade van toaleta, svakodnevno, nekoliko puta tokom dana,

Kegelove vežbe mogu da smanje, ali ne i u potpunosti da izleče tegobe. Do pre samo nekoliko godina, operacija je bila jedini izlaz iz ove nimalo prijatne situacije, a ishodi su uvek bili neizvesni. 

Magnetna stolica – savremena metoda lečenja

„Zahvaljujući novim saznanjima i razvoju medicinske tehnologije, danas su nam na raspolaganju moćne metode magnetne stimulacije mišića karličnog dna za lečenje urinarne inkontinencije i blažih oblika spada genitalnih organa primenom magnetne stolice“, ističe dr Ninčić.

Navodi da jako magnetno polje jačine 1-5 Tesla stimuliše ciljano mišiće karličnog dna tako što uslovljava njihovo grčenje, a jačina kontrakcije je najmanje deset puta jača nego ona koja se postiže Kegelovim vežbama. Magnetno polje takođe povećava i prokrvljenost te regije, omogućavajući veći dotok kiseonika do mišića i njihovo brže i zdravo jačanje. Istovremeno se stimulišu i nervna vlakna mišića međice, mokraćne bešike i debelog creva, čime se utiče na poboljšavanje funkcije tih organa. 

Kao rezultat, tegobe sa nevoljnim mokrenjem se značajno smanjuju u 98% lečenih pacijentkinja, a u preko 80% dolazi do potpunog izlečenja. Ovi rezultati su isti ili čak i bolji nego rezultati bilo koje do sada primenjivane operativne tehnike. 

Ova revolucionarna metoda primenjuje se unazad 5-10 godina kao standardna metoda lečenja nevoljnog mokrenja, a jedina magnetna stolica u Novom Sadu koristi se u Ginekološkoj ordinaciji Poliklinike Eurolab

Stručni tim ordinacije na čelu sa prim.dr Dejanom Ninčićem ima višegodišnje iskustvo u primeni ove efikasne metode u lečenju više desetina pacijentkinja koje se javljaju zbog problema sa nevoljnim mokrenjem. 

Više informacija može se dobiti na sajtu Poliklinike Eurolab OVDE.

- Advertisement -

Prokomentarišire

Najnovije vesti

“Mi i Vi: Tri godine kasnije…” JP “Pošta Srbije” i Institut za veštačku inteligenciju zajedno u budućnost

U prestižnom ambijentu univerzitetskog kampusa u Novom Sadu, Institut za veštačku inteligenciju Srbije obeležio je tri godine uspešnog rada....

Obavezno pročitajte

Srodni članci