LISTA PREDLOGA ĐAKA RODITELJA NAJVEĆE ŠKOLE: Izbacivati nasilnike i mobilne…

Roditelji učenika Osnovne škole „Pavle Savić“ iz Beograda, koja je po broju đaka najveća u Srbiji, izneli su predloge za rešenje situacije nakon tragičnog događaja u školi „Vladislav Ribnikar“, među kojima su uvođenje oštrih mera prema nasilnoj deci, uključujući i izbacivanje iz škole, novčane kazne za roditelje, veća ovlašćenja prosvetnim radnicima, kao i zabrana nošenja mobilnih telefona u školi.

Na vanrednoj sednici Saveta roditelja u školi koja se nalazi u beogradskom naselju Mirijevo, predloženo je da bude vraćeno izbacivanje nasilnih učenika iz škole, kao i da ocena iz vladanja ima skalu po upisanim opomenama u dnevnik. To bi značilo da ukoliko učenik ima više od pet opomena, dete i roditelji bi bili dužni da posećuju psihološko-pedagošku službu sve dok dete ne popravi ocenu iz vladanja.

Oni predlažu i da budu uvedena predavanja učenicima na temu vršnjačkog nasilja, gde bi se sa učenicima svakog meseca razgovaralo i o narkoticima, kao i o opasnostima na društvenim mrežama, rekli su za portal N1 roditelji koji su nam se obratili.

U zapisniku sa sednice kojoj je prisustvovao i direktor škole, kao i školski psiholog, navedeno je da roditelji traže da se na kraju školske godine uradi testiranje – provera psihičkog stanja kako kod dece tako i kod prosvetnih radnika zaposlenih u školi, da bi se, kako su objasnili, utvrdilo njihovo stanje.

Ko ne plati novčanu kaznu, ne dobija svedočanstvo

Jedan od predloga je i da roditelji treba da snose veću odgovornost, a predloženo je i uvođenje novčanih kazni koje bi roditelji uplaćivati školi. Ukoliko roditelj ne bi platio kaznu, njegovo dete ne bi dobilo svedočanstvo na kraju školske godine, naveli su roditelji.

Među predlozima su i zabrana nošenja mobilnih telefona u školi, povećanje broja kamera u školi i oko nje, zatim pojačan rad dežurnih nastavnika u hodnicima i u školskom dvorištu, kao i angažovanje većeg broja pripadnika policije koji bi brinuli o bezbednosti u školi.

Vratiti ovlašćenja nastavnicima i poboljšati uslove rada

Roditelji učenika pružaju punu podršku prosvetnim radnicima, zahtevajući vraćanje njihovih ingerencija, kao i poboljšanje uslova rada. Predlaže se i zapošljavanje dodatnog broja pedagoga, psihologa ili defektologa.

Jedan od predloga odnosi se i na izmenu Zakona o obrazovanju, ali nije precizirano šta bi to konkretno značilo. Na kraju, roditelji učenika predlažu i da se uvede Dan bezbednosti, kako bi „deca znala da se ponašaju u određenim situacijama“.

- Advertisement -
SourceN1

Prokomentarišire

Najnovije vesti

“Mi i Vi: Tri godine kasnije…” JP “Pošta Srbije” i Institut za veštačku inteligenciju zajedno u budućnost

U prestižnom ambijentu univerzitetskog kampusa u Novom Sadu, Institut za veštačku inteligenciju Srbije obeležio je tri godine uspešnog rada....

Obavezno pročitajte

Srodni članci