Izložba „Etički izazovi novih tehnologija: ChatGPT i obrada prirodnih jezika“ od utorka u Svilari

Izložba „Etički izazovi novih tehnologija: ChatGPT i obrada prirodnih jezika“ otvara se u utorak, 6. februara, u Kulturnoj stanici Svilara.

Već godinu dana u žiži interesovanja je ChatGPT, jedan od najnaprednijih čet-botova. Čet-botovi naprednu tehnologiju obrade jezika koriste kao „gorivo“. Kako bi usmeno ili pismeno razgovarali sa nama, potrebno je da savladaju naš jezik i način komunikacije.

ChatGPT može da razgovara na čak 95 svetskih jezika. I ne samo što može da razgovara, već može i da piše kratke priče, poeziju, imejlove, seminarske radove. Da stvar bude još komplikovanija, pored ChatGPT-ija, postoji i DALL-E, koji je sposoban da generiše slike na osnovu tekstualnih instrukcija. U „opasnosti“ nije samo pisana reč, već i pejzaž ili ljudski lik, koji više nisu oslikani potezima četkice, već kodom.

Od 6. februara, posetioci će moći da vide izložbu „Etički izazovi novih tehnologija: ChatGPT i obrada prirodnih jezika“, čiji je koncept zasnovan na ideji da bi etičke i društvene vrednosti trebalo da budu integrisane u razvoj novih tehnologija od samog početka njihovog razvojnog procesa.

Posetioci će, sve do 29. februara, imati priliku da se bliže upoznaju sa funkcionisanjem čet-botova i informišu se o društvenim i etičkim izazovima koje donose tehnologije u nastajanju, poput obrade prirodnog jezika.

Istraživači sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu osmislili su prateći program, koji će biti realizovan kroz niz tematskih radionica pod nazivom „Prepoznaj falsifikat: ChatGPT i DALL-E u kontekstu domaćeg kulturnog nasleđa“. Kroz diskusiju o sadržaju izložbe i interakciju sa naprednim čet-botovima, posetioci će imati priliku da sami procene na koji način najsavremeniji tehnološki alati oblikuju kulturu našeg društva. 

Ovu izložbu KS Svilara organizuje u saradnji sa Centrom za promociju nauke.

Otvaranje je u 18 časova. 

- Advertisement -
Source021

Prokomentarišire

Najnovije vesti

Žena rođena sa pola srca rodila blizance

Jedna 36-godišnja žena, rođena sa samo jednom srčanom komorom, rodila je blizance u rimskoj univerzitetskoj bolnici Gemeli. Kako je objavila...

Obavezno pročitajte

Srodni članci