Grad će sprečavati Novosađane da sakrivaju tablice od „Oka sokolovog“, evo i kako

Skupštini grada je predloženo da se sa 20.000 dinara kazni skrivanje registarskih tablica na vozilu, što bi činili oni koji pokušavaju da izbegnu kaznu za nepropisno parkiranje.

Istovremeno, kako 021.rs saznaje, Novi Sad je naručio štampanje 200.000 prekršajnih naloga za nepropisno parkiranje.

Sistem automatskog snimanja i kažnjavanja nepropisno parkiranih vozila na javnim i zelenim površinama, u javnosti poznatiji kao „Oko sokolovo“, dok je zvanični naziv „NS patrol“, trebalo bi da startuje početkom 2023. godine.

Vozila koja će „krstariti“ ulicama već su kupljena i sada se odvijaju poslednje pripreme za početak rada i patroliranja. 

Nakon što su nedavno usvojene nove kazne za nepropisno parkiranje na javnim i zelenim površinama, sada je Skupštini grada predloženo da se izmeni Odluka o komunalnoj miliciji, kojom će se propisati audio i video snimanje i sistem kažnjavanja, kao i visina novčane kazne u slučaju da neko pokuša da sakrije tablice. 

Predloženom odlukom se navodi da će komunalna milicija audio i video snimanja na javnom mestu obavljati u skladu sa postojećim Pravilnikom iz 2020. godine, te da će za to koristiti video, audio i foto opremu, kao i vozila, bicikle, motocikle i druga sredstva.

Dozvoljava se komunalnoj miliciji da prekršajne naloge nakon identifikacije prekršioca, u ovom slučaju vlasnika vozila, šalje preko pošte ili službenog lica milicije.

Novina je kažnjavanje sakrivanja tablica, što se tumači kao ometanje u radu komunalnog milicionera. 

Kako se obrazlaže, ometanje, odnosno sprečavanje komunalnog milicionera u obavljanju poslova od sada je i prikrivanje i zaklanjanje registarske tablice vozila koja su zaustavljena ili ostavljena na javnim površinama i za to je propisana kazna od 20.000 dinara za fizička lica. Za pravna lica kazna je 100.000, preduzetnike 30.000 i odgovorno lice firme 20.000 dinara. 

Ovi novčani iznosi su znatno viši od kazne za nepropisno parkiranje na javnoj površini što je 5.000 dinara, odnosno 2.500 dinara ako se plati u roku od osam dana.

Nasuprot tome, visina novčane kazne za sakrivanje tablice je nešto manja od one koja se plaća za nedozvoljeno parkiranje na zelenoj površini, koja iznosi 25.000 dinara. 

Grad ima i propisanu kaznu od 25.000 dinara za fizička lica ukoliko u roku od osam dana ne dostave dokaz ko je upravljao vozilom u momentu prekršaja, što je uvedeno kako bi se sprečilo izbegavanje kazne pod tvrdnjom da vlasnik vozila nije bio za volanom. 

Osim ovoga, Grad je sproveo i javnu nabavku za štampanje i distribuciju 200.000 prekršajnih naloga. Posao je dodeljen Poštama Srbije i vredan je 5,3 miliona dinara. 

Prema ugovoru, nabavka važi dok se ne utroši suma predviđena budžetom, što znači da će od vozača u Novom Sadu zavisiti koliko vremena će biti potrebno nadležnima da ispišu 200.000 naloga. 

- Advertisement -
Source021

Prokomentarišire

Najnovije vesti

Žena rođena sa pola srca rodila blizance

Jedna 36-godišnja žena, rođena sa samo jednom srčanom komorom, rodila je blizance u rimskoj univerzitetskoj bolnici Gemeli. Kako je objavila...

Obavezno pročitajte

Srodni članci