Fruška gora dobija solarna stajališta za punjenje e-bicikala i trotineta

Fruška gora će uskoro dobiti četiri nova solarna biciklistička stajališta na kojima će vlasnici električnih bicikala i trotineta moći da napune svoja vozila.

Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam raspisao je tender za nabavku i postavljanje solarnih biciklističkih stajališta na Fruškoj gori, na četiri lokacije u okviru nacionalnog parka.

U pitanju je montažna stanica sa solarnim panelima na krovu, modernog dizajna, a u kojoj će biti moguće napuniti malo električno vozilo putem aplikacije CAP-CARAP (Charge and Protect, Control, Reservation and Parking).

Kako naziv nagoveštava, biće omogućeno povezivanje na aplikaciju, rezervisanje i zaključavanje vozila, pronalazak slobodnog mesta za parking u realnom vremenu, te naplata putem platnih kartica ili sponzorskih ugovora.

Od ponuđača na ovom poslu zahteva se da ima sve neophodne radnike i stručnjake za instalaciju stanice, ali i pojedine specifičnosti poput iskustva – da je u poslednje tri godine realizovao barem jedan ugovor koji se odnosi na nabavku i postavljanje stanice za električne bicikle, koja imaju minimalno 10 punjača kojima se upravlja putem mobilne aplikacije.

Rok za realizaciju posla je četiri meseca od zaključenja ugovora, a izvođač će biti plaćen više od pet miliona dinara.

Da je nadležnima možda već poznato ko može da izvede ovaj posao pokazuje i nedavno instalirana, prva stanica ove vrste kod nas, koja je puštena u rad u maju, ali i činjenica da se traži povezanost sa mobilnom aplikacijom CAP-CARAP i karakteristike koje prva stanica na Fruškoj gori već ima. Inače, prvu stanicu za punjenje e-vozila otvorio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović u okviru manifestacije „Tour de Fruška“, kad je rečeno da je finansirala Pokrajina i rizort-hotel „Movenpick Fruške terme“.

Rok za prijavu na tender je vrlo kratak – samo 10 dana, do 31. avgusta.

Iza aplikacije CAP-CARAP stoji novosadska firma „Sigmoid“, a dostupna je samo za korisnike android telefone – ne i ajfona.

Mirović je već najavljivao zajednički projekat Pokrajine i Republike na rekonstrukciji i opremanju Nacionalnog parka „Fruška gora“ u narednih godinu dana. Prvi ugovoren posao je rekonstrukcija Informativnog centra nacionalnog parka, a ceo projekat je vredan 170 miliona dinara.

- Advertisement -
Source021

Prokomentarišire

Najnovije vesti

“Mi i Vi: Tri godine kasnije…” JP “Pošta Srbije” i Institut za veštačku inteligenciju zajedno u budućnost

U prestižnom ambijentu univerzitetskog kampusa u Novom Sadu, Institut za veštačku inteligenciju Srbije obeležio je tri godine uspešnog rada....

Obavezno pročitajte

Srodni članci