FOTO, VIDEO: Maturanti se bunili što im zabranjuju „Užičko kolo“ kod spomenika pokrivenog svećama

Ples maturanata obeležilo je otkazivanje brojnih učesnika i predstavnika Grada, kao i ponašanje maturanata koji su se bunili što im ne daju da igraju „Užičko kolo“ kod spomenika pokrivenog svećama.

Ova manifestacija je otkazana u nizu mesta u Srbiji zbog dva tragična događaja u kojima je nastradalo 19 osoba, većinom mladih, a u Novom Sadu je ipak bila zakazana na Trgu slobode.

Međutim, na centralnom gradskom trgu malo je toga ličilo na svečani događaj i samo su se nizali problemi. 

Program koji je trebalo da krene u podne kasnio je i nije bilo ni bine sa zvučnicima, a broj prisutnih maturanata bio je daleko manji nego ranijih godina. 

Dok se čekalo na početak programa, stigla je informacija da je član Gradskog veća zadužen za kulturu Dalibor Rožić morao na iznenadni sastanak.

Saopšteno je i da zbog „više sile“, uglavnom zbog lažnih dojava o postavljenim bombama u gradu tokom prepodneva, kasni tehnika. 

Rečeno je i da su mnoge škole i maturanti otkazali učešće, ali nije precizirano koliko je bilo učesnika i iz kojih škola. Ono što se moglo čuti od prisutnih na trgu jeste da je bilo maturanata iz Medicinske i Ekonomske škole, ukupno oko 200 učesnika. 

Organizatori su, kada je program konačno počeo, posle obraćanja sponzora, saopštili da su „deca vežbala kvadril kao i generacije pre njih pa da, i pored tragedija koje su pogodile Srbiju, zaslužuju da odigraju kvadril“. Navedeno je i da je tužno sve što se desilo, kao i to kako danas izgleda okolina spomenika Svetozaru Miletiću oko kojeg su tragovi velikog broja izgorelih sveća, cveće i drugi predmeti koji su ostavljeni u pomen stradalima u masovnim pucnjavama. 

Organizatori kažu da su održavanjem plesa želeli da pokažu da ima mnogo lepih stvari u životu i da ne treba decu da vodimo na strelišta i učimo ih da koriste oružje, nego da uče da plešu.

Maturanti su potom odigrali kvadril i tada je sve trebalo da bude završeno, jer, kako su organizatori naveli, igranje „Užičkog kola“ kod spomenika u ovom momentu nije prikladno.

To je, međutim, izazvalo reakciju dela prisutnih maturanata koji su glasno negodovali, uz povike „Ua“, a onda i formirali kolo i tražili da im se pusti muzika.

Organizatori su ih preko razglasa pozivali da se raziđu.

Neki maturanti su predlagali i da igraju bez muzike, ali se to nije desilo.

- Advertisement -
Source021

Prokomentarišire

Najnovije vesti

Žena rođena sa pola srca rodila blizance

Jedna 36-godišnja žena, rođena sa samo jednom srčanom komorom, rodila je blizance u rimskoj univerzitetskoj bolnici Gemeli. Kako je objavila...

Obavezno pročitajte

Srodni članci