Google search engine

FOTO: Građani obeležili godinu dana od ubistva Blekija

Oko 50 građana okupilo se večeras u centru Novog Sada da obeleži godišnjicu ubistva uličnog svirača Kristijana Kostića Blekija.

U centru grada, u Katoličkoj porti, građani su držali transparente, kao i tekstove njegovih pesama.

Predstavnica novoosnovanog građanskog pokreta Bravo! Aleksandra Mirimanov kazala je okupljenima da koristi ovu priliku da skrenu pažnju institucija na problem sistemske nebrige o beskućnicima.

Ovde smo na ulici, a zapravo bi o ovim temama trebalo da se govori i u okviru institucija koje ujedno pozivamo na podeljenu odgovornost, a tu posebno mislimo na obrazovne institucije i institucije kulture jer bi trebalo da nam je u zajedničkom interesu da kreiramo drugačije – solidarno i bezbedno društvo za sve„, rekla je Mirimanov.

Ona je navela da u Novom Sadu trenutno ima oko 1.000 beskućnika, a da sistemska nebriga doprinosi njihovoj nevidljivosti i normalizaciji nasilja prema njima.

Svi smo mi Bleki, za 10, 20 godina. Kad budemo i mi na ulici, bez posla, krova nad glavom, pored ovakve vlasti, banaka, izvršitelja, inflacije… Šta nas drugo čeka? Najtužnije što to ne vidimo i mislimo – neće to nas„, naveo je jedan od okupljenih građana.

Nakon obraćanja, okupljeni su zajedno otpevali pesmu Vojvođanskog bluz benda „Neko kao ti“, u čijoj je kreaciji učestvovao i Kristijan Kostić Bleki.

Uličnog svirača ubio je Ž. R. (21), koji je za taj zločin osuđen na 18 godina zatvora.

Novoosnovani građanski pokret Bravo pokrenuo je inicijativu za podizanje spomen-obeležja u obliku klupe, u znak sećanja na ubijenog uličnog svirača. 

- Advertisement -
Source021

Prokomentarišire

Najnovije vesti

Nastavljeno suđenje devojčici iz Futoga za uznemirujući snimak na TikToku posle masovne pucnjave

Suđenje 14-godišnjakinji iz Futoga, koja se sumnjiči da je 11. maja na TikToku objavila sadržaj aludirajući na masovno ubistvo...

Obavezno pročitajte

Srodni članci