Google search engine

Đurić povodom Dana oslobođenja: Na nama je da se sećamo i da čuvamo Novi Sad

Vence je, u znak sećanja na pale borce Narodnooslobodilačkog rata, položio zamenik gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, zajedno sa predsednicom Skupštine grada Jelenom Marinković Radomirović.

Prisutni su bili i predstavnici Gradskog odbora Saveza udruženja boraca NOR-a (SUBNOR), te predstavnici Vojske Srbije i Organizacije rezervnih vojnih starešina Novog Sada.

Milan Đurić je poručio da je 23. oktobar jedan od najznačajnijih datuma u istoriji grada.

„Istorija nam govori da je tokom troipogodišnje okupacije živote izgubilo više od 5.000 Novosađana, svih uzrasta, različitih nacionalnosti, pretežno Srbe i Jevreja. Zastrašuju podatak da je skoro svaki dvanaesti stanovnik položio život za slobodu svoga grada i svoje zemlje. Prve dane slobode, naše voljeni grad je dočekao sa jedva oko 40.000 stanovnika, osiromašen i u ruševinama, bez ijedne fabrike, porušenih mostova, bez tramvajskog saobraćaja, struje, vodovoda i kanalizacije. Visoka je cena plaćena za slobodu koji mi danas živimo i to ne smemo da zaboravimo. Na nama je da se sećamo i da čuvamo Novi Sad. Neka je večna slava svih heroja Narodnooslobodilačkog rata“, rekao je Đurić.

Predsednik gradske organizacije SUBNOR-a Milovan Vujić ukazao je na značaj obeležavanja Dana oslobođenja Novog Sada.

„Na današnji dan, 1944. godine, Crvena armija i armija Vojske Jugoslavije oslobodila je Novi Sad. Mi kao potomci oslobodioca negujemo kulturu sećanja i želimo da prenesemo na buduće generacije kako se slični zločini više nikada ne bi ponovili“, zaključio je Vujić.

- Advertisement -
Source021

Prokomentarišire

Najnovije vesti

Krivična prijava za tinejdžera iz Novog Sada zbog lažnih dojava o bombama

Policija je saopštila da će podneti krivičnu prijavu protiv 16-godišnjaka za kojeg se sumnja da je od 17. maja...

Obavezno pročitajte

Srodni članci