Đurić opet najavljuje platu od 950 evra u NS: Čeka se na već objavljene podatke, „deža vi“ u studiju

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić još jednom je podsetio da je zacrtani cilj za 2025. godinu da prosečna plata u Novom Sadu iznosi 1.300 evra.

Govoreći u jutarnjem programu Prve televizije o razvoju Novog Sada u poslednjoj deceniji, gradonačelnik je istakao da danas ima oko 43.000 više zaposlenih u odnosu na 2012. godinu, kada je Srpska napredna stranka došla na vlast.

Ukazao je i na to da je plata povećana sa 418 na 877 evra, koliko je iznosila u decembru prošle godine.

„Čekamo prosečnu zaradu u ovoj godini da nam se dostavi. Usled povećanja u javnom sektoru, vojsci, policiji, povećanja minimalnih zarada, očekuje se da će prosečna zarada biti oko 950 evra. Ono što smo zacrtali jeste da 2025. u Novom Sadu prosečna zarada bude 1.300 evra“, naveo je gradonačelnik Đurić.

Međutim, ukoliko je „deža vi“ preplavio gledaoce jutrošnjeg programa zbog ovih Đurićevih reči, to nije slučajnost. Gotovo identičnu izjavu prvi čovek Novog Sada je dao i prilikom gostovanja u jutarnjem programu Prve televizije, 10. marta. Isti studio – iste reči.

Tada je gradonačelnik naveo da je prosečna plata pre 10, 11 godina bila 420 evra, a sada je 877. 

„Treba čekati, mislim za jedno mesec dana, statistički podaci koji će izaći, posle povećanja plata u javnom sektoru, vojsci, minimalne cene rada, pokazaće da je prosečna zarada 950 evra, ali čekamo zvanične podatke da to objavimo. Onda idemo dalje da tokom 2025. godine prosečna plata u Novom Sadu bude 1.300 evra“, rekao je tada Đurić.

Mesec dana od te izjave je prošlo. U međuvremenu, Republički zavod za statistiku je u martu i u aprilu objavio podatke o prosečnoj zaradi u Novom Sadu. Nijednom nije bila 950 evra.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosečna zarada u Novom Sadu, u decembru prošle godine, iznosila je 102.874 dinara neto. Ova rekordna zarada, na koju se pozvao i sam Đurić, bila je „pogurana“ bonusima i novogodišnjim nagradama koji se isplaćuju na kraju godine. 

Nakon toga, usledio je pad. Prosečna zarada u Novom Sadu, na početku godine, iznosila je 96.560 dinara neto, odnosno oko 825 evra. Ovi podaci su bili saopšteni posle prvog Đurićevog gostovanja u kojem je izneo očekivanje o plati od 950 evra. 

Ipak, u televizijskom gostovanju 10. marta Đurić je ukazao je na to da je treba čekati jedno mesec dana na statističke podatke. Više od mesec dana od tog trenutka isteklo je krajem aprila, kada je Republički zavod za statistiku objavio podatke za februar 2023. godine. 

Optimistično je to što je zabeležen rast – od hiljadu dinara. Posle januarske uplate od 96.560 dinara, prosečna zarada u februaru iznosila je 97.511 dinara, odnosno više od 830 evra.

Nakon objavljivanja ovih podataka, portal 021.rs objavio je anketu u kojoj je pitao čitaoce da li zarađuju prosečnu novosadsku platu. Prikupljeno je više od 1.200 glasova, a 59 odsto učesnika je reklo da je „ispod proseka“.

Sudeći po novom gostovanju prvog čoveka grada, prosečna zarada trebalo bi vrlo brzo da poraste za nekih 14.000 dinara. Takav rast nije nerealan za Novi Sad, plata za februar 2023. godine je zaista za 13.000 dinara veća, ali u odnosu na februar 2022. godine. Potrebno je, izgleda, da neko samo dostavi podatke, ali o inflaciji ni reči.

- Advertisement -
Source021

Prokomentarišire

Najnovije vesti

Žena rođena sa pola srca rodila blizance

Jedna 36-godišnja žena, rođena sa samo jednom srčanom komorom, rodila je blizance u rimskoj univerzitetskoj bolnici Gemeli. Kako je objavila...

Obavezno pročitajte

Srodni članci