Đurić i NS kao Zelena prestonica Evrope: Nadam se da ćemo se odvažiti i zasaditi malo veća stabla

Radovi u Dunavskom parku, koji su se u nekoliko faza odvijali proteklih godina, obuhvatili su obnovu instalacija zalivnog sistema, rekonstrukciju i izgradnju staza, mobilijara i revitalizaciju jezera.

Svetski dan zaštite životne sredine obeležava se danas, 5. juna, a tim povodom su nadležni obišli ovaj park u centru Novog Sada. U parku su priređene izložba fotografija, javni čas za decu i kviz.

U okviru radova, originalni izgled parka zadržan je u većem obimu. Najveće iznenađenje za građane bila je nova česma, a vidljiva je i rekonstruisana ograda u dužini od oko 250 metara. Stepenice u koje su bile „ugrađene“ nadgrobne ploče iz nekadašnje Jermenske crkve, crvene boje, izmeštene su u depo Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić ponovio je planove Grada da konkuriše za Evropsku prestonicu zelenila, odnosno Zelenu prestonicu Evrope, u bliskoj budućnosti.

„Ulagali smo i u Kamenički park, koji je potpuno uređen pre nekoliko godina i u njega smo uložili nekih 210 miliona dinara. U Futoškom parku uradili smo zalivne sisteme, u Železničkom parku smo zajedno sa DDOR-om zasadili 50 sadnica, a dobili smo i novi park u dužini Bulevara Evrope i Radomira Raše Radujkova. Ostaje nam da uredimo površinu na Limanu IV, duž Narodnog fronta i Ulice Banović Strahinje, gde smo promenom planova namenili park umesto poreske uprave“, naveo je Đurić.

Najavljuje i uređenje površine od oko 1,5 hektara kod Spensa, odnosno na mestu nekadašnjeg Dino parka, kao i završetak projektovanja Univerzitetskog parka, gde bi radovi trebalo da počnu sledeće godine. 

„Nadam se da ćemo se odvažiti i zasaditi malo veća stabla, naročito kod Kvantaša, gde prolazi drumsko-železnički most i gde je parkovska površina. Gradskom zelenilu je prošle nedelje stigla mašina koja napokon može da presađuje stabla do 10 metara visine i konačno nećemo morati da sadimo samo mlade sadnice, već da presađujemo i viša stabla“, kazao je on.

Inače, Novi Sad će u septembru biti domaćin Godišnje konferencije Evropskog instituta za šume i Naučnog seminara „Evropske šume i nauka o šumama: tranzicija za budućnost“.

Ovaj događaj je u sklopu obeležavanja titule Evropskog grada šuma, koju je Novi Sad poneo 2023. godine i koju dodeljuje Evropski institut za šume. 

„Ova titula je za nas jako važna. Pokušaćemo da konkurišemo za titulu evropske prestonice zelenila, ili zeleni grad Evrope, slično za vreme mandata Maje Gojković kad se krenulo u realizaciju projekta Evropske prestonice kulture, pa se u drugom mandatu Miloša Vučevića to i realizovalo“, rekao je danas Milan Đurić.

- Advertisement -
Source021

Prokomentarišire

Najnovije vesti

Preventivni pregledi i ove nedelje u domu zdravlja na Limanu

Nova runda preventivnih pregleda za građane i građanke biće i ove nedelje, 10. decembra, u domu zdravlja na Limanu. Žene...

Obavezno pročitajte

Srodni članci